Sylwestrowe słodkości

Na sylwestrowym przyjęciu obok sycących przekąsek, równie ważne są słodkości, które umilą gościom ostatnie godziny Starego Roku oraz pierwsze Nowego.

Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonkąMałe kakaowe muffiny
(proporcje na 12 szt.)

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 80 ml oleju
  • 80 ml kefiru
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 laski rabarbaru


Składniki na kruszonkę:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 60 g mąki pszennej


Przygotowanie:

1. Rabarbar umyj, osusz, pokrój na półcentymetrowe kawałki.

2. Przygotuj kruszonkę: masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, zdejmij z ognia. Dodaj mąkę i cukier, dokładnie połącz.

3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę do muffinów wyłóż papilotkami.

4. Jajka krótko zmiksuj z cukrem. Dodaj olej i kefir i znów krótko zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

5. Nakładaj do formy, na wierzch ułóż rabarbar i posyp kruszonką. Piecz ok. 25 min w 180 stopniach. Ostudź muffinki na kratce.


CZYTAJ DALEJ...


Dodał(a): Dorota Sędek , Piątek 30.12.2011 (aktualizacja: 2012-01-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
mila26
ostatnio robiłam muffinki, i ani jednej nie zjadłam.
Dodano: 2012-01-06 23:12:15 Zgłoś nadużycie
Malibu89
kule daktylowo- migdałowe oj takkkk!!!!!!!!;P
Dodano: 2012-01-02 00:37:48 Zgłoś nadużycie
basia4ab
Bardzo dobry przepis,tylko mały szkopuł w tym, że o tej porze trudno będzie zdobyć rabarbar.
Dodano: 2011-12-30 10:07:31 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×