Przez żołądek do serca

Walentynkowa kolacja bez wątpienia wymaga odpowiedniej oprawy. Nie tylko liczy się nastrój, podkreślony przez romantyczną muzykę i nastrojowe świece. Bardzo ważne są także potrawy, którymi chcemy uraczyć naszego ukochanego. Powinnyśmy postawić na potrawy lekkie oraz tego dnia zrezygnować ze standardowej ilości czosnku. Danie zapewne niewiele na tym starci, za to zyskają nasze późniejsze odczucia. Nie zapominajmy także o deserze, który będzie stanowił wstęp do słodszej części wieczoru...

Walentynkowa kolacja

Danie główne:

Polędwiczki w czerwieni

Składniki (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 300gPolędwiczki w czerwieni
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 150g małych pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, lekko zbić trzonkiem noża.

2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, włożyć mięso i na średnim ogniu smażyć po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz, oprószyć solą i pieprzem.

3. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki lub połówki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę.

4. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 6-8 minut, aż lekko się zrumienią. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze ok. 5 minut, aż mięso będzie gotowe, ale jeszcze soczyste.

5. Oprószyć pieprzem i wyłożyć na ogrzane talerze.

Przepis, przygotowanie i foto: Agata Hanaj
twojemoje.blogspot.com

Deser:

Lodowe Tiramisu

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptówTiramisu
  • ½ l śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • lody tiramisu Carte d’Or 
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki słodkiego kakao
  • kilka kropel likieru amaretto


Sposób przygotowania:

1. Przygotuj pucharki do deserów.

2. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.

3. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej


Sposób podania:

1. Biszkopty układaj na dnie pucharków na przemian z ubitą śmietaną i lodami o smaku tiramisu.

2. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą i posyp kakao.

3. Następnie całość skrop likierem amaretto.


Danie główne:

Penne z grillowanymi warzywamiPenne z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • cukinia
  • bakłażan
  • opakowanie makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. 

2. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki.

3. Warzywa grillujemy na patelni.

4. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra virgin i szczypta soli. Odcedzamy

5. Grillowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.

Przepis, wykonanie i foto: Aneta Klimecka

Deser:

Czekoladowy mus pieczony z chiliMus czekoladowy

Składniki na spód:

  •  200 g herbatników w gorzkiej czekoladzie
  •  60 g miękkiego masła

Składniki na masę:

  • 6 żółtek
  • 60 g cukru
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 6 białek
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku lub 1/4 posiekanej świeżej chili

Przygotowanie

1. Ciastka i masło zmiksować tak, by całość przypominała konsystencją mokry piasek. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.

2. Czekoladę i  masło masło rozpuścić. Ubić białka z 60g cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i połączyć je z rozpuszczoną czekoladą i masłem.

3. Dodać ubite białka i chili Wymieszać do momentu połączenia składników.

4. Masę wlać na ciasteczkowy spód i piec w temp 160 st. ok.30 min.

Przepis, wykonanie i foto: Renata Kamińska

Danie główne:

Kurczak w panierce

Składniki na porcję:Kurczak w panierce

  • filet z piersi kurczaka (150 g)
  • jajko
  • łyżka otrębów wymieszana z garścią pokruszonych chrupek kukurydzianych
  • sól, pieprz lub przyprawa do kurczaka (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżka oleju
  • rozmaryn

Składniki sałatki:

  • po garści liści sałaty lodowej i szpinaku
  • 1/2 pomarańczy w plastrach
  • po łyżeczce oliwy i octu balsamicznego
  • łyżka lekko uprażonych pestek dyni

Przygotowanie:

1. Mięso delikatnie rozbij. Obtocz je w jajku oraz w panierce – mieszance otrębów i chrupek kukurydzianych. Smaż na złoty kolor z 2 stron.

2. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w plasterki. Posmaruj olejem blachę, wyłóż na nią ziemniaki, posyp rozmarynem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C przez kilka minut.

3. Liście sałaty i szpinaku wymieszaj z sosem z oliwy i octu balsamicznego. Dodaj plastry pomarańczy, posyp pestkami dyni.

Przepisy: Iza Czajka
Foto: Beata i Igor Grątkowscy

Deser:

Skośny deser skośny deser.jpg

Składniki na masę ciemną :

  •     30 ml wrzątku
  •     1 łyżeczka żelatyny
  •     3 łyżeczki kakao
  •     śmietana 18% (małe opakowanie)

Składniki na masę jasną:

  •     30 ml wrzątku
  •     1 łyżeczka żelatyny, 150g serka homogenizowanego waniliowego
  •     3 łyżki mleka
  •     3 łyżeczki dżemu wiśniowego lub wydrylowane wiśnie
  •     gorzka czekolada do dekoracji


Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania ciemnej masy. Do kubka wlej wrzątek, wsyp żelatynę, mieszaj intensywnie, aż się rozpuści. Potem dodaj śmietanę, kakao i mieszaj by masa była gładka, bez grudek. Pucharki oprzyj pod skosem, wlej do nich ostrożnie ciemną masę, po ściankach tak, by dotknęła dna. Wstaw do lodówki na o. 20 minut, żeby zastygła.

2. W tym czasie, w kubku zrób białą masę, rozpocznij od rozpuszczenia żelatyny we wrzątku, potem dodaj serek waniliowy i 3 łyżki mleka, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw białą masę na chwilę do lodówki.

3. W tym czasie wyjmij  pucharki z masą kakaową, ułóż na dnie i na bokach ciemnej części dżem wiśniowy lub wiśnie.

4. Wyjmij jasną masę, wlej ją do pucharków i wstaw do lodówki. Kiedy wszystko zastygnie udekoruj deser wiśniami i  rozpuszczoną czekoladą lub kakao. 

 Przepis, wykonanie i foto: Anna Charytoniuk

Danie główne:

Gęś po toruńsku gęś.jpg

Składniki:

Mięso:

  • Udka z gęsi(6-8sztuk) lub całą gęś
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek "Kamis"

Marynata:

  • pół szklanki octu winnego z białego wina "Kamis"
  • 6 szklanek wody
  • 10dkg marchwi
  • 10 dkg pietruszki
  • 10 dkg seler
  • łyżka cukru
  • 3 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego "Kamis"
  • 1 cebula

Sos:

  • szklana białego wytrawnego wina
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dkg piernika
  • 2 dkg rodzynek
  • 2 goździki "Kamis"

Przygotowanie:

1. Warzywa obrać pokroić na plasterki zalać woda dodać przyprawy i zagotować, na koniec dodać ocet i ponownie zagotować.

2. Mięso oczyścić zalać wcześniej przygotować chłodną marynatą, po czym wstawić w chłodne miejsce na 2-3dni.

3. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.

4. Gęś obwiązać boczkiem i zabezpieczyć nitką. Wstawić gęś do piekarnika (rozgrzanego do 200C) i piec 20 min na każde 500g mięsa.

5. W międzyczasie odcedzić marynatę połowę zostawić do polewania, do drugiej części dodać starte śliwki i rodzynki (można je również drobno pokroić) oraz goździki i wino, na koniec dodać starte pierniki i rozgotować je w sosie.

6. Gęś wyjąć z brytfanny zdjąć nitkę i pokroić, następnie zalać sosem i włożyć jeszcze do piekarniki na 15 minut.

7. Tak przygotowaną gęś podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami.

Przepis, wykonanie i foto: Karolina Bytner


Deser:

Deser lodowy pod karmelowym abażuremKarmelowy deser

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 opakowanie lodów waniliowych Carte d'Or
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • listki świeżej mięty
Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody

Sposób  przygotowania:

1. Śmietanę wlać do rondelka, dodać 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i gotować aż sos  zgęstnieje.

2. Odłożyć 6 połówek brzoskwiń, resztę pokroić, włożyć do sosu i zmiksować blenderem.

3. Cukier włożyć do rondla, wlać wodę i gotować aż powstanie karmel.

4. Dużą chochlę do zupy natłuścić lekko olejem na zewnętrznej stronie i lać cienką strużką karmel, tworząc ażurowy wzór na całej powierzchni (powstanie 1/2 kuli).

5. Półkulę ostrożnie zdjąć z chochli uważając żeby się nie połamała, bo jest bardzo krucha. I tak powtarzać 12 razy.

6. Na 6-ciu talerzach ostrożnie położyć po 1 półkuli karmelowej. Do środka włożyć po połówce brzoskwini. Na brzoskwini położyć gałkę lodów, listek mięty i ostrożnie przykryć drugą półkulą karmelową. Obok kuli wylać sos brzoskwiniowy i ozdobić gałązką mięty.

Przepis, przygotowanie, zdjęcie: Elżbieta Błaszczyńska


Danie główne:

Spaghetti bolognese z pulpecikamiSpaghetti bolognese

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti 
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 50 dag tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oleju
  • zioła włoskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso przyprawić, utworzyć z niego małe kuleczki. Następnie podsmażać je na oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut.

2. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. Do blendera wrzucić razem resztę składników i zmiksować. Zalać nim smażące się kuleczki. Dusić sos przez następne 15 minut.

4. Makaron podawać polany sosem i posypany serem.

Przepis: Karolina Czaja
Źródło: MilionKobiet.pl

Deser:

Deser z mascarponemascarpone.jpg

Składniki na 6 porcji:

  • 200 g śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
  • 2 żółtka + 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g dowolnych owoców

Przygotowanie:

1. Śmietankę ubić na sztywno.

2. Żółtka ucierać z cukrem pudrem, aż masa będzie bardzo jasno i znacznie powiększy objętość.

3. Do żółtek dodawać po łyżce mascarpone i dokładnie mieszać łyżką.

4. Na koniec dodać ubitą śmietanę.

5. Nakładać do pucharków, posypać owocami i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aby deser stężał.

Przepis, wykonanie i foto: Agata Hanaj

twojemoje.blogspot.com


Dodał(a): Dorota Sędek , Wtorek 14.02.2012 (aktualizacja: 2013-02-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
Polędwiczki w czerwieni i Deser z mascarpone wypróbuje sama ale nie walentynkowo oczywiście ;)
Dodano: 2012-02-17 14:15:42 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×