Pulpety rybne

Pyszny pomysł na postny obiad!

pulpeciki-rybne.jpgJeśli kochacie ryby w każdej postaci lub nie macie pomysłu na obiad w dzień, w który wolelibyście zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, to mamy dla Was pewien prosty przepis na pyszne danie.

Zobaczcie jak zrobić pulpety rybne z filetem dowolnej ryby słodko-wodnej lub morskiej. Idealnie sprawdzi się karp, szczupak czy dorsz. 

 POLECAMY: Jak zrobić rybę w galarecie?

SKŁADNIKI:

400 g filetów rybnych
1 czerstwa bułka 

niewielka ilość mleka
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
natka pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu

POLECAMY: Pasta z tuńczykiem i jajkami na kanapki

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozmroź filety, jeśli kupiłaś je w glazurze. Umyj filety, osusz je ręcznikiem i usuń ewentualne ości. 

2. Namocz czerstwą bułkę w mleku i zmiel ją razem z rybą. 

3. Dodaj do zmielonej masy jajko, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, sos sojowy i połowę posiekanej natki pietruszki. 

4. Wsadź powstałą masę do lodówki na ok. 15-30 minut. 

5. Po wyjęciu masy z lodówki, uformuj z niej niewielkie pulpeciki. Wrzuć je do gotującego się ("delikatnie "pyrkającego) bulionu - możesz przygotować go sama lub posłużyć się gotową bulionetką. 

6. Wyjmij pulpeciki z wywaru po ok. 30 minutach. Sprawdź, czy nie są surowe. Jeśli po rozcięciu będą wydawały się niegotowe - podgotuj je jeszcze kilka minut. 

POLECAMY: Świeczki zapachowe są niezdrowe?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Czwartek 24.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×