Rolada czekoladowa z bananami

Czekolada, krem, banan - czy może być lepsze połączenie? Zobaczcie, jak zrobić takiego pysznego zawijańca.

rolada-czekoladowo-bananowa.jpgJeśli tak jak my jesteście wielkimi fankami bananów, czekolady i pysznego kremu i najbardziej lubicie, gdy te słodkości występują wszystkie razem, to mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo-bananowe, w którym na pewno się zakochacie. Nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze jak elegancko wygląda!

 POLECAMY: Ciasto biszkoptowe, czyli jak upiec idealny biszkopt

Cała trudność polega jedynie na zwinięciu biszkoptu, ale jeśli będziecie często trenowały (w sensie - robiły tę roladę), na pewno dojdziecie do wprawy. Jeśli biszkopt Wam się nie uda, czy pokruszy się podczas zwijania - pamiętajcie, że nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło! Zawsze możecie pokruszyć go na jeszcze drobniejsze kawałki, a nawet podrzeć i zrobić z takiego biszkopta czekoladową posypkę do kremowo-bananowego deseru w pucharkach. Też będzie pysznie!

Niemniej nie poddawajcie się prędko i walczcie, a ciacho wyjdzie Wam takie jak na zdjęciu. Poniżej przedstawiamy przepis, który powinnyście odświeżać przy każdej lepszej okazji, gdy tylko najdzie Was ochota na coś czekoladowo-bananowego.

POLECAMY: Ciasto marchewkowe - odchudzona, dietetyczna wersja

SKŁADNIKI:

na czekoladowy biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
szczypta soli
4 łyżki kakao
50 g czekolady
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

WAŻNE: Wszystkie składniki na czekoladowy biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej!

na masę:

250 g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 banany


PRZYGOTOWANIE:

  1. Wbij białka do miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną piankę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj aż ten się rozpuści. Następnie, ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodaj żółtka jaj. 
  2. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie dodaj do masy z białkami. Wymieszaj łyżką. Zetrzyj na tarce czekoladę i dodaj do masy. 
  3. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią masę biszkoptową. Piecz ok. 30 min. w temp 180 st. C (termoobieg 160 st. C) do tzw. "suchego patyczka". 
  4. Po wyjęciu z piekarnika przełóż biszkopt na czystą ścierkę, zdejmij papier do pieczenia i zwiń biszkopt razem ze ścierką wzdłuż dłuższego brzegu.  
  5. Zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem. Obierz banany. 
  6. Rozwiń delikatnie roladę, gdy już będzie tylko lekko ciepła i wysmaruj ją masą z serka mascarpone. banany połóż na środku ciasta (możesz je pokroić w talarki albo pozostawić w całości). Zwiń roladę i włóż ją do lodówki na co najmniej godzinę. 

Smacznego!

POLECAMY: Jesienne potrawy, które powinnaś wypróbować

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 04.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×