Roladki rybne

Przepis na roladki rybne Eli w sosie pieprzowym autorstwa Elżbiety Błaszczyńskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Roladki w sosie pieprzowym

Składniki:

  • 3 filety pangi (może być inna ryba)

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 cytryna-sok
  • pieprz


  • 6 pasków pora (szerokość i długość połowy fileta przeciętego wzdłuż)
  • 6 pasków surowego boczku wędzonego (długości fileta)
  • 12 paseczków papryki czerwonej (długie na szerokość fileta po przecięciu)
  • 12 paseczków papryki żółtej (długie na szerokość fileta po przecięciu)
  • 12 paseczków papryki zielonej (długie na szerokość fileta po przecięciu)
  • 12 wykałaczek
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
  • kucharek i zielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

1. Rozmrożone filety pangi umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i rozciąć wzdłuż na pół (wyjdą 2 wąskie długie płaty).

2. Składniki marynaty włożyć do słoika, zakręcić i energicznie potrząsać, aż zrobi się emulsja.

3. Marynatą zalać filety, delikatnie wymieszać, żeby cała ryba się nią pokryła i włożyć do lodówki na 2 godziny.

4. Paski pora zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą i osączyć.

5. Wyjąć rybę z lodówki i osuszyć z marynaty ręcznikiem papierowym.

6. Położyć plastry boczku,na nie położyć filety ,paski pora i z szerszego końca paseczki papryki (żółta, czerwona, zielona, żółta, czwerwona, zielona), ściśle zwinąć i każdą roladkę spiąć 2 wykałaczkami.

7. Na patelni zozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron (najpierw w koło a potem obydwa boki).

8. Do rondelka wlać śmietanę, dodać pieprz z zalewy (odlany), zagotować, przyprawić kucharkiem i odrobiną świeżo zmielonego zielonego pieprzu.

9. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Na talerzu roladki polać sosem pieprzowym.

Smacznego!

Przepis, przygotowanie, foto: Elżbieta Błaszczyńska

Przeczytaj również:

Filet z dorsza atlantyckiego

Grillowany łosoś

Śledzie na różne sposoby



Dodał(a): Dorota Sędek , Wtorek 03.01.2012 (aktualizacja: 2012-01-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olafasola
Uwielbiam roladki, bardzo ciekawy przepisy. Wyglądają apetycznie
Dodano: 2012-01-01 19:29:08 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×