Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to niewątpliwie nieodłączna część niedzielnego obiadu. Jak go wykonać łatwo i szybko? Oto przepis na smaczny rosół.

rosoł

Składniki:

  • pół wiejskiej kury
  • 500 g szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera korzeniowego
  • 1 por (biała i zielona część)
  • cebula z łupiną
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól

Przygotowanie:

1. Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą, zostawiając 5 -7 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi garnka. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika na minimalną i gotować mięso przez dwie godziny pod przykryciem.

2. Rosół nie powinien mocno się gotować, gdyż zmętnieje. Zaglądać co jakiś czas i usuwać łyżką brązowe szumowiny.

3. Po dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por.

4. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności od upodobań – 1 płaską łyżkę soli i ewentualnie później dosolić. Zwiększyć moc palnika, aby zupa się zagotowała i ponownie zmniejszyć. Gotować 1 godzinę.

5. Gdy zupa wystygnie, należy ją przecedzić.

6. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy tłuszcz wyraźnie zbierze się na górze, zebrać go z powierzchni używając łyżki.




Dodał(a): Iza Hofman , Poniedziałek 16.04.2012 (aktualizacja: 2012-04-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
tak!!!!
Dodano: 2012-04-17 13:41:07 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
uwielbiam rosołek :)
Dodano: 2012-04-16 20:01:02 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×