Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Przepis na piękny i pyszny deser - a do tego jaki prosty!

roze-jablkowe.jpg

Jeśli lubicie jabłka i ciasto francuskie to ten deser już teraz możecie wpisać na listę swoich ulubionych, bo na pewno się w nim zakochacie do szaleństwa! Róże jabłkowe z ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko, ciekawie i smakują trochę jak babcina szarlotka lub rożek francuski nadziewany jabłkami! 

Przygotowanie takich róż jak na zdjęciu nie jest ani pracochłonne, ani nie zajmuje dużo czasu (powinnyście się zamknąć ze wszystkim - także pieczeniem - w 40 minutach). Nawet jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia w kucharzeniu, powinnyście sobie doskonale poradzić z tym zadaniem. 

Do przygotowania róż jabłkowych przyda Wam się, oprócz wymienionych niżej składników, a także piekarnika, garnka i noża, także forma do pieczenia muffinek. Nie jest to element obowiązkowy, i bez niego powinnyście sobie poradzić, ale dzięki takim formom Wasze róże będą miały ładny, kontrolowany kształt i nie rozrosną się za bardzo. 

 POLECAMY: Dieta chałwowa - najsłodszy sposób na odchudzanie?

SKŁADNIKI:

4 czerwone jabłka
1 płat ciasta francuskiego 
2,5 szklanki wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki miodu
cukier puder

POLECAMY: Przepis na deser banoffi

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj jabłka. Przekrój je na pół, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plastry (powinny mieć ok. 2 mm). 

2. W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzuć do niej jabłka i przetrzymaj je w tej wodzie aż staną się elastyczne (ok. 3-5 minut). Ostrożnie wyjmij je z syropu - uważaj, mogą być gorące!

3. Nie rozwijaj ciasta francuskiego, jeśli masz je zwinięte w rulon - przekrój go na 8 równych części. Jeśli Twoje ciasto francuskie jest już rozwinięte, to wykrój z niego paski o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 3 cm. 

4. Na rozwinięte przekrojone paski układaj plastry jabłek w ten sposób, by te wystawały ponad brzeg ciasta z jednej krawędzi. Plastry powinny nachodzić na siebie i być umiejscowione tylko przy krawędzi ciasta. Następnie zwiń jabłkowe paski w ruloniki (trzeba uważać, by plastry jabłek się nie wysuwały i rulon nie był zbyt ciasny) i włóż je do formy na muffinki.  

5. Włóż róże jabłkowe do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz je ok. 20 min. aż będą zarumienione. 

Smacznego!

Ostudzone róże jabłkowe z ciasta francuskiego możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem lub innymi ulubionymi dodatkami. 

POLECAMY: Jakie jedzenie przedłuży młodość Twojej cery?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 19.02.2016 (aktualizacja: 2016-02-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×