Rozgrzewający rosół z azjatyckim akcentem

Rosół w azjatyckiej wersji to idealny pomysł na jesienny obiad!

rosoleeek.jpg

Smak rosołu może bardzo szybko się znudzić, dlatego warto nieco go urozmaicić i dodać do niego… egzotyczne przyprawy, które świetnie Cię rozgrzeją. Pycha!

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody,
  • 3 udka z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 4 cm świeżego imbiru,
  • makaron ryżowy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • garść grzybów mun,
  • cebula,
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę, następnie dodaj mięso i gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj  pokrojone warzywa i przyprawy. Gotuj około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane grzyby mun, starty imbir i sos sojowy. W oddzielnym rondelku przygotuj makaron sojowy (należy gotować go jedynie 5 minut). Tak przygotowany rosół podawaj z dodatkiem pokrojonych warzyw oraz mięsa. Możesz dodać posiekany szczypiorek.

Zdjęcie: iStock 


Dodał(a): Alicja Bartosiak , Wtorek 11.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×