Sajgonki z krewetkami

Przedstawiamy przepis na sajgonki z krewetkami z dodatkiem imbiru oraz kiełków sojowych. Smacznego!

Sajgonki z krewetkami

Sajgonki z krewetkami



SKŁADNIKI:

• 100 g cienkiego makaronu ryżowego
• marchew
• pietruszka
• ząbek czosnku
olej arachidowy
• czerwona papryczka chili
• 6 dużych liści kapusty pekińskiej
• 100 g kiełków sojowych
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego
sos rybny
• 12 krewetek królewskich
• pęczek tajskiej bazylii
12 okrągłych arkuszy papieru ryżowego


PRZYGOTOWANIE:


1. Cienki makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 min, później osącz go i potnij na krótsze kawałki.

2. Obieraj marchew, pietruszkę, czosnek i imbir, czosnek i imbir siekaj , a marchew i pietruszkę pokrój w cienkie słupki.

3. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju arachidowego, i powyższe składniki krótko podsmaż,

4. Cienko szatkuj 6 liści kapusty pekińskiej, następnie dodaj 100 g kiełków sojowych i ugotowany ryż, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, i łyżkę sosu rybnego.

5. Na parze lub we wrzącej wodzie gotuj krewetki królewskie, poobrywaj listki tajskiej bazylii.

6. Mocz w wodzie papier ryżowy, a gdy będzie już miękki, rozłóż na każdym z nich (w pasku biegnącym od środka do brzegu arkusza) listki bazylii, krewetki i nadzienie, zegnij dolny brzeg arkusza, potem ten boczny,  na końcu ten górny tak by uformować otwarte paczuszki, podawaj po 3 szt. na porcję.


[porcje 4, czas przygotowania: 30 min]




Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Piątek 13.09.2013 (aktualizacja: 2013-09-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×