Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym to idealna propozycja na ciepłe, letnie wieczory.

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

SKŁADNIKI:

  • 2 cykorie
  • pół główki sałaty lodowej
  • 3-4 liście czerwonej kapusty
  • 250 g winogron (zielonych i ciemnych)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 200 g sera z błękitną pleśnią> łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 2 łyżeczki miodu> 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz.

 PRZYGOTOWANIE:

1. Cykorie, sałatę i liście kapusty umyj. Odetnij twardy głąb z cykorii, porozdzielaj liście. Liście sałaty porwij na kawałki. Winogrona umyj, duże przekrój na pół, ser pokrój w kostkę.

2. Energicznie wymieszaj musztardę, miód, oliwę, aż uzyskasz sos o konsystencji emulsji. Przypraw pieprzem i odrobiną soli.3. Sałatę, cykorię i liście kapusty ułóż na talerzach, na nich winogrona i ser. Posyp orzechami i natką, polej sosem.

Przygotowanie: 15 minut

4 porcje

RADA: W sklepie wybieraj jędrne winogrona o jednolitej barwie, bez żadnych brązowych skaz. Jeśli ci się uda, potrząśnij kiścią, wtedy stare owoce odpadną.

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:




Dodał(a): Katarzyna Kowalewska , Czwartek 07.03.2013 (aktualizacja: 2013-06-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
patyczak
hmmm musi być dobre - może wypróbuję w najbliższym czasie i do tego lampka wina.
Dodano: 2012-11-08 13:09:55 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×