Saltimbocca z oregano

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy jagnięcinę - to królewskie danie!

Saltimbocca z oregano

Saltimbocca z oregano

SKŁADNIKI:

6 małych kawałków jagnięciny, sól, pieprz, cytryna, musztarda, marchew, cebula, 100 g miąższu kalarepki, mała cukinia, olej rzepakowy, pęczka oregano, 2 cienkie plasterki szynki serrano, masło

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj i odsącz kawałki jagnięciny, delikatnie rozbij je tłuczkiem, przypraw sola i pieprzem.

2. Opłucz cytrynę, obierz ją ze skóry i z 2 łyżkami musztardy miodowej, posmaruj mięso marynatą

3. Pokrój małą, obraną marchewkę w cienkie paski, a także cebulę, 100 g miąższu kalarepki i małą cukinię ze skórką.

4. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, przez 2-3min smaż warzywa, zdejmij je z patelni, dodaj do nich pół pęczka oregano, a następnie ostudź.

5. Porozdzielaj warzywa pomiędzy 6 kawałków jagnięciny, zwiń każdy kawałek mięsa z warzywami w 2 cienkie plasterki szynki serrano (po 15g) lub innej dojrzewającej, zepnij roladki za pomocą wykałaczek uprzednio moczonych w wodzie.

6. 2 łyżki oleju rzepakowego i masła, rozgrzej na patelni i smaż każdą roladę po 4-5 min po każdej stronie, podawaj po roladce na porcję.

[porcja: 6, czas: 45 min]



Foto: Thinkstock

Kliknij i zobacz jak zrobić Risotto z groszkiem i cytryną!

risotto.jpg



Dodał(a): Bogumiła Grassmann , Środa 03.04.2013 (aktualizacja: 2013-04-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×