Serowo-czekoladowe naleśniki

Przepis na naleśniki z serem, polane czekoladowym sosem autorstwa Anny Miechurskiej - uczestniczki konkursu "Gotuj z Galeo".

Serowo-czekoladowe naleśniki

Składniki na naleśniki:

  • szklanka wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • dwie szklanki mąki
  • dwa jaja
  • sól do smaku

Składniki na nadzienie:

  • ser
  • jajko
  • cukier do smaku

Składniki na polewę czekoladową:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Wymieszać wszystkie składnik na ciasto razem i usmażyć na rozgrzanej patelni naleśniki. Aby naleśnikowe ciasto nie przywierało, można nabić na widelec kawałek słoniny i przed wylaniem ciasta, posmarować nim patelnię.

2. W celu przygotowania nadzienia należy wymieszać ser, jajko i cukier, ilość cukru jest zależna od tego, jak bardzo chcemy mieć słodki farsz.

3. Aby przygotować sos czekoladowy należy wszystkie składniki włożyć do rondelka, podgrzać aż do ich rozpuszczenia się i zamieszać, następnie poczekać aż sos czekoladowy się zagotuje.

4. Gotowe naleśniki trzeba posmarować farszem i złożyć, a następnie przysmażyć je na margarynie aż się zarumienią. 

5. Następnie polać naleśniki przygotowanym sosem czekoladowym.

Przepis, wykonanie i foto: Anna Miechurska

Przeczytaj również:

Ciasto z bitą śmietaną

Kruche ciasteczka orzechowe 

Deser tiramisu



Dodał(a): Magdalena Milewska , Czwartek 27.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
rendus
naleśniczki, uwielbiam
Dodano: 2011-11-01 21:44:54 Zgłoś nadużycie
Malibu89
jestem na tak ;)
Dodano: 2011-10-27 19:58:35 Zgłoś nadużycie
paula2509
uwielbiam naleśniki...
Dodano: 2011-10-27 15:25:09 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×