Skuś się na jabłko

Nie oparła mu się Ewa. Z jego powodu wybuchła wojna trojańska. Ty też daj mu się uwieść! Oto kilka pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni.

Kurczak z jabłkiem

Udka z owocami i tymiankiem
przygotowanie: 80 minut, 4 porcje, 420 kcal każda, stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI:

  • 4 udka (ćwiartki) kurczaka
  • 4 średnie jabłka
  • 2-3 nektarynki
  • mała główka czosnku
  • 7-8 gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • słodka mielona papryka

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i mieloną papryką. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż udka z obu stron, przełóż razem z tłuszczem do dużego naczynia do zapiekania. Wrzuć przekrojoną w poprzek główkę czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.
2. Po 30 min dodaj pokrojone na ósemki jabłka i nektarynki. Piecz kolejne 30 min.

Camembert z jabłkami i migdałamiSkuś się na jabłko
przygotowanie: 35 minut, 4 porcje, 530 kcal każda, stopień trudności: bardzo łatwe
SKŁADNIKI:

  • 4 sery camembert (po 120 g)
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki masła
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 twarde jabłka
  • listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. W rondelku roztop masło, dodaj brązowy cukier, miód i cynamon, wrzuć migdały, wymieszaj. Jabłka umyj, pokrój na ósemki, usuń z nich gniazda nasienne.
2. W płaskim dużym naczyniu żaroodpornym ułóż krążki sera i kawałki jabłek, polej sosem z masła i miodu, przełóż migdały. Zapiekaj przez 20 min w temp. 180 st. C. Podawaj na gorąco z kawałkiem pieczywa (np. bagietką), udekorowane listkami świeżej mięty.

Biszkopt z rajskimi jabłkamiSkuś się na jabłko
przygotowanie: 35 minut, 12 porcji, 40 kcal każda, stopień trudności: bardzo łatwe
SKŁADNIKI:

  • puszka (425 g) rajskich jabłek w lekkim syropie
  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • skórka otarta z małej cytryny

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka osącz z zalewy, opłucz zimną wodą, wysusz. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem oraz mąką. Do masy dodaj skórkę otartą z cytryny oraz pianę z białek.
2. Formę o wymiarach ok. 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę biszkoptową, włóż rajskie jabłka, wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 min w temp. 180 st. C. Wystudzony biszkopt oprósz cukrem pudrem.




Dodał(a): Redakcja , Środa 18.05.2011 (aktualizacja: 2012-01-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
paula2509
owoce to jest to!
Dodano: 2011-08-20 15:27:54 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
Kocham jabłka;)
Dodano: 2011-07-14 23:23:40 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×