Śliwka i jej dwór

Królowa śliwka zasługuje na nieco bardziej wyrafinowaną oprawę niż osławiony kompot. Dlatego w naszych przepisach znalazła słodkie towarzystwo. Pod bezową pierzynką i razem z serkiem śmietankowym czuje się doskonale!

Śliwka i jej dwór

Kruche ciasto czekoladowe ze śliwkami i z bezą
przygotowanie: 60 minut + pieczenie: 30 minut, 8 porcji, 430 kcal każda, stopień trudności: średnio łatwe

Wystarczy odrobina kakao, żeby klasyczne kruche ciasto zmienić w czekoladowe. Do tego duszone śliwki, słodka beza i już jest gotowy efektowny deser. Gwarantujemy, że zaspokoi apetyt nawet największego łakomczucha.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 700 g śliwek (węgierki, renklody)
  • sok i skórka z cytryny

Składniki na bezę:
Śliwka i jej dwór
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki drobnego cukru

Potrzebne narzędzia:

  • miska, wałek
  • tortownica (ok. 23 cm)
  • kawałek rękawa do pieczenia
  • papier lub folia do pieczenia
  • fasola do obciążenia
  • widelec, sitko, łyżka
  • rondel, mikser

Przygotowanie:

1. Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i kakao, dodaj kawałki masła i jajko, szybko zagnieć kruche ciasto.
2. Dno tortownicy wyłóż papierem lub folią do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, przenieś do tortownicy, tak żeby powstał rant wysoki na 2 cm – nadmiar ciasta odetnij. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem folii lub papierem do pieczenia, obciąż fasolą, piecz przez 20 min w temp. 180 st. C. Ostrożnie usuń folię, piecz jeszcze 10 min. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
3. Śliwki umyj i wydryluj, pokrój na kawałki, wrzuć do rondla, wsyp 4 łyżki cukru, dodaj sok i skórkę z cytryny. Duś 4 min, wystudź, następnie osącz na sicie z nadmiaru syropu.
4. Z białek ubij pianę, dodając do niej stopniowo oba rodzaje cukru. Ciasto wypełnij śliwkami, na wierzch wyłóż ubitą pianę (możesz wycisnąć ją rękawem piekarniczym, żeby miała ładniejszy kształt). Ciasto wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C.


Babeczki ze śliwkami i z beząŚliwka i jej dwór
1. Przygotuj 12 gotowych korpusów do babeczek i napełnij je duszonymi śliwkami (możesz użyć tych, które zostaną po przygotowaniu ciasta ze śliwkami). Udekoruj je pianą z 2 białek ubitych z 3 łyżkami cukru.
2 Babeczki ułóż na blasze i zapiekaj przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.

Nasza rada
Takie ciasto możesz przygotować z innymi owocami, np. jabłkami lub gruszkami. Spód warto dokładnie wystudzić przed wyjęciem z tortownicy, ciepły jest bardzo kruchy. Ciasto upiecz co najmniej godzinę przed podaniem, wówczas kruchy spód zdąży nasiąknąć śliwkowym syropem.

Dodał(a): Redakcja , Środa 11.05.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Jeszcze tak nie piekłam ciasta,muszę wypróbować.Wygląda bardzo apetycznie.
Dodano: 2011-11-16 11:56:28 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
Fajny pomysł:)
Dodano: 2011-07-15 09:53:59 Zgłoś nadużycie
taw09
Niezły przepisy
Dodano: 2011-05-14 05:36:30 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×