Śródziemnomorskie krewetki z orzo

Przedstawiamy przepis na śródziemnomorskie krewetki z orzo. Smacznego!

Śródziemnomorskie krewetki z orzo

Śródziemnomorskie krewetki z orzo



SKŁADNIKI:

• 1 I 1/3 szkl. makaronu orzo
• 2 szkl. osolonego wrzątku
• łyżka oliwy
• 2 łyżeczki gotowej pasty z czosnku
• ¼ szkl. wytrawnego białego wina
2 szkl. pomidorów koktajlowych
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• 350 g krewetek tygrysich (przelanych 2 l wrzątku i osączonych)
• 16 oliwek kalamata
• ½ szkl. pokruszonego sera feta
¼ szkl. posiekanej mięty


PRZYGOTOWANIE:

1. Do wrzątku wsyp makaron orzo i gotuj ok. 8 min.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pastę z czosnku, wlej wino, wymieszaj i duś ok. 1 min., następnie dodaj pomidory i oregano i dalej duś, aż pomidory będą mięknąć.

3. Dodaj krewetki i oliwki pokrojone na połówki, podgrzewaj i mieszaj ok. minuty ciągle mieszając, dodaj do smaku soli i pieprzu.

4. Odcedź makaron i dodaj do mieszanki na patelni. Rozłóż na talerze.

5. Danie posyp fetą i miętą.




Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Wtorek 06.08.2013 (aktualizacja: 2013-08-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×