Suflet serowy z pomidorami i papryką

Przedstawiamy przepis na suflet serowy z pomidorami i papryką. Smacznego

Suflet serowy z pomidorami i papryką

Suflet serowy z pomidorami i papryką



SKŁADNIKI:

• 2 ząbki czosnku
• 2 duże pomidory
• średnia cebula, średnia papryka
• 2 łyżeczki listków tymianku ,pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
• 1,5 szkl. mleka 0,5 % tłuszczu
2 łyżki masła, 3 łyżki mąki
• 3 jaja
50 g sera startego parmezanu , 50 g sera startego pecorino


PRZYGOTOWANIE:

1. 8 żaroodpornych kokilek (pojemność ok. 300 ml) cienko posmaruj w środku olejem i lekko oprósz mąką.

2. 2 duże pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój ich miąższ. 2 ząbki czosnku rozgnieć.

3. Średnią cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżeczce oliwy, następnie dorzuć paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżeczki listków tymianku i duś ok. 6 min. Kiedy papryka będzie miękka, dodaj pomidory, czosnek i dalej duś przez ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje - dodawaj ¼ łyżeczki soli i pieprzu.

4. 2 łyżki masła roztop i dodaj 3 łyżki mąki, po czym nadal ogrzewaj i mieszaj ok.2 min.

5.  Zagotuj 1,5 szkl. mleka, które następnie powoli wlej do mieszanki masła i mąki, ciągle mieszając i ogrzewając do momentu zgęstnienia (ok.2 min.).

6. Sos zdejmij z kuchenki, wrzuć do niego 3 żółtka(osobno), przelej do miski, dodaj pomidory i starte sery.

7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

8. 3 białka ubijaj przez 30 sek., następnie dodaj ¼ łyżeczki soli i dalej ubijaj.

9. Za pomocą łopatki 1/3 piany połącz z sosem, następnie dodaj resztę i wymieszaj.

10. Powstałą masę rozlej do kokilek. Piecz ok. 20-25 minut, do momentu, aż suflety będą zestalone i zarumienione na wierzchu .

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Poniedziałek 29.07.2013 (aktualizacja: 2013-07-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×