To ostatni dzwonek, żeby kupić
świeże truskawki w tym sezonie, dlatego rzutem na taśmę przedstawiamy wam
przepis na sushi z tymi owocami w roli głównej. Ten przepis nie należy do
łatwych, ale jeśli już uda wam się zrobić sushi z truskawkami jak z obrazka, to
na pewno będzie na was czekała nagroda-niespodzianka.
Sushi
z truskawkami to bodaj największy afrodyzjak, jaki dotąd poznało wasze
podniebienie, kumulacja miłosnych feromonów, danie, któremu wprost nie można
się oprzeć. Czy potrzebna jest jeszcze jakaś zachęta?
Jeśli
przegapiliście czas truskawek i nie dostaniecie już nigdzie świeżych, nic
straconego. Sushi z truskawkami możecie też zrobić z mrożonymi owocami.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść
truskawki? Lista niezwykle ważnych powodów
SKŁADNIKI
(na 4 porcje lub 2 podwójne, jak wolicie):
150 g
ryżu japońskiego do sushi
150 g wędzonego łososia
12 truskawek
7 łyżek octu ryżowego
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
pasta wasabi
imbir marynowany
0,5 szklanki czerwonego
wina
sezam
serek typu Philadelphia
kiełki i szczypior do
dekoracji
Zobacz także: 5 cennych wskazówek jak
znaleźć prawdziwą miłość
PRZYGOTOWANIE:
- Plastry łososia zalej winem i odstaw w chłodne
miejsce na ok. 1 godzinę.
- Wypłucz ryż, zalej go wodą i odstaw na 30 minut.
- Przesyp ryż do pustego garnka i zalej 0,5 szklanki
wody. Gotuj przez 10 min., odstaw do ostygnięcia.
- W rondelku zagotuj syrop z octu, cukru, soli i wlej
do ryżu.
- Rozłóż folię spożywczą na macie do zwijania sushi i
ułóż na niej plastry łososia.
- Na każdy plaster łososia połóż cienką warstwę ryżu,
pastę wasali i kawałki imbiru. Na koniec dodaj kilka truskawek (zostaw
część na dekorację).
- Matę zwiń w rulonik i włóż do lodówki.
- Gdy sushi będzie już dobrze schłodzone, odwiń je z
maty i folii, obtocz w sezamie i pokrój na dwucentymetrowe kawałki.
DEKORACJA:
Dekoracja
sushi z truskawkami jest bardzo ważna, dlatego warto się przyłożyć do tego
zadania. Każdy kawałek sushi możesz przewiązać szczypiorem. Na wierzchu połóż
łyżkę serka typu Philadelphia, truskawkę (całą lub część, np. złożoną na kształt serca) i posyp
kiełkami.
Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock
Dodaj komentarz
Wszystkie komentarze