Świąteczny barszcz

Przepis na świąteczny barszcz autorstwa Mateusza Rosadzińskiego - uczestnika konkursu "Święta z Kamisem".

Świąteczny barszcz

Składniki:

  • 1/2 kg porcji rosołowych
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • sok z buraków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 kg uszek z grzybami

 Przygotowanie:

1. Warzywa obrać, mięso umyć.

2. Z włoszczyzny, porcji rosołowych i przypraw przyrządzić wywar. Gdy warzywa się ugotują, wyciągnąć z wywaru.

3. Wlać sok z buraków.Zagotować.

4. Dodać do smaku sól,pieprz i majeranek. Na sam koniec dodać 1 łyżkę masła. Podawać z uszkami.

Przepis, przygotowanie, foto: Mateusz Rosadziński

Przeczytaj również:

Krem z borowików

Filet z dorsza atlantyckiego

Świąteczne pierniczki



Dodał(a): Dorota Sędek , Czwartek 15.12.2011 (aktualizacja: 2011-12-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
uwielbiam barszcz mojej babci;) ale możliwe że wypróbuję ten przepis
Dodano: 2011-12-16 15:52:06 Zgłoś nadużycie
basia4ab
Ja taki barszczyk na wywarze mięsnym, gotuję zawsze oprócz wigilijnego.Barszcz wigilijny z uszkami, z dawien dawna gotuję bez wywaru mięsnego.Dzień wcześniej trę buraczki na tarle o dużych oczkach,dodaję ząbki czosnku zmiażdżone,ziele angielskie,liść laurowy, trochę kwasku cytrynowego i całość zalewam letnią przegotowaną wodą.Naczynie nakrywam, następnego dnia stawiam na palnik, podgrzewam by buraki puściły sok,przecedzam.Do barszczu powstałego, dodaję pieprz mielony,pieprz ziołowy,majeranek,magii,jarzynki,żurek śląski. Jeśli barszcz smakowo jest dobry, tylko go zagotowuję i odstawiam by nie tracił barwy.Barszczyk podaję z uszkami z grzybami, albo z maleńkimi pierożkami .Też tak przygotowany barszczyk jest pyszny,mimo ze jest postny bez dodatku wywaru mięsnego.
Dodano: 2011-12-15 12:10:29 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×