Świąteczny piernik z bakaliami

Któż z nas nie lubi zjeść kawałka świątecznego, domowego piernika z bakaliami? Mamy dla was sprawdzony i pyszny przepis.

świąteczny_piernik.jpg

Świąteczny piernik z bakaliami

 

Świąteczne pieczenie nie może obyć się bez tradycyjnego piernika z bakaliami. To właśnie to ciasto jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. I choć wszyscy kochamy małe śliczne i pięknie ozdobione pierniczki, to oprócz tego wszyscy z pewnością z miłą chęcią zjemy także pysznego piernika z bakaliami.

SKŁADNIKI:

500 g mąki
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 jaja
0,5 szklanki mleka
4 łyżki miodu
3 łyżki kakao
proszek do pieczenia
cynamon
przyprawa do piernika
bakalie (ilość według uznania)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Margarynę, cukier, miód należy rozpuścić w garnku na małym ogniu, następnie dodać kakao, cynamon i przyprawę do pierników.

2. Przestudzoną masą połączyć z jajkami, mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać na gładką jednolitą masę, następnie dodać przygotowane bakalie i znów wymieszać.

3. Przygotowane ciasto należy wlać do tortownicy i piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Po upieczeniu piernik należy pozostawić do wystygnięcia, całe ciasto można przekroić i przełożyć dżemem.

5. Wystudzone ciasto można polać czekoladową polewą i ozdobić migdałami lub posiekaną skórką pomarańczową.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Niedziela 21.12.2014 (aktualizacja: 2014-12-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
ega suchy wyszedł, ledwo sie mieszało mase, chyba ze to jest dojrzewający, ale nie jest napisane, ehhh poki co to moza zeby połamać a piekłam niecałe 50min w 180st, tez strasznie popekał
Dodano: 2016-12-24 09:59:45 Zgłoś nadużycie
Anonim
Robicie tylko apetyt mmm :) :P :)
Dodano: 2014-12-21 21:47:59 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×