Święta, święta i... PO ŚWIĘTACH

Jak co roku przygotowałaś obfite śniadanie wielkanocne z gotowanymi jajkami w roli głównej. Oprócz białej kiełbasy, szynki i innych mięsiw, na stole postawiłaś też drożdżowe baby i mazurki. Teraz zastanawiasz się, co zrobić z niezjedzonymi pysznościami. Przecież ich nie wyrzucisz.

Święta, święta i... PO ŚWIĘTACH

BIAŁA KIEŁBASA

Dobrze smakuje w sosie piwnym bądź chrzanowym (przepis poniżej). Kiełbasę zalej piwem (do mocnego dodaj nieco wody). Wrzuć obraną i posiekaną cebulę, przygrzewaj pod przykryciem 20 min. Po ugotowaniu możesz przetrzeć cebulę i dodać zasmażkę zrobioną z masła, mąki, cukru, soli i dodać sok z cytryny (bądź ocet winny).

PRZYSMAK Z CZERSTWYCH CIAST

Na 300 g czerstwych ciast drożdżowych weź 3 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 100 g cukru, 1 łyżkę masła i mleko. Resztki świątecznych ciast skrop mlekiem, by dały się rozgnieść i były wilgotne. Utrzyj żółtka z masłem i cukrem. Wymieszaj z rozgniecionym ciastem. Dodaj pianę z białek i bułkę tartą. Włóż niezbyt gęstą masę do natartej masłem i wysypanej cukrem formy budyniowej. Na dnie formy możesz ułożyć sparzone skórki pomarańczowe. Ciasto gotuj na parze w kąpieli wodnej przez godzinę. Możesz podać do tego gorący sos utarty z żółtek i cukru z winem.

SOS CHRZANOWYŚwięta, święta i... PO ŚWIĘTACH

...zrobisz ekspresowo. Wystarczy utrzeć chrzan z ugotowanym żółtkiem i śmietaną, dodać trochę soku z cytryny, soli i cukru. Polej nim kiełbasę podgrzaną w wywarze z wody z dodatkiem cebuli, posiekanego czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, majeranku i kminku.

MIĘSO MIELONE NA KLOPSY

Z surowego mielonego, które ci zostało, zrób pieczeń rzymską. Przypraw wyrobioną masę z mięsa wieprzowego i wołowego z dodatkiem cebulki, jajka, wyciśniętej kajzerki, bułki tartej. 3/4 masy wyłóż na nasmarowany tłuszczem pergamin, uformuj prostokąt i wypełnij nim keskówkę. Na środku ułóż ugotowane i obrane jajka. Przykryj warstwą pozostałego mięsa, zlep brzegi, owiń papierem, włóż do blaszki. Piecz w 180 st. C przez 40 min. Potem rozchyl pergamin, rozsmaruj na klopsie śmietanę (żeby się zrumienił) i włóż do piekarnika na 20 min.

GOTOWANE JAJA NA TWARDO

Święta, święta i... PO ŚWIĘTACH...da się wykorzystać na wiele sposobów. Zrób z nich na następny dzień lub nawet kilka dni później (w skorupce możesz je przechowywać nawet cztery dni, bez skorupki – dwa) sałatkę jarzynową. Poczciwa sałatka, mimo że wiekowa, ciągle cieszy się popularnością. Nie musisz się trzymać sztywno przepisu, bo każda pani domu ma swój ulubiony. Oprócz ugotowanych jajek (4-5) możesz wykorzystać warzywa z wywaru na zupę. Wystarczą dwie marchewki, pietruszka czy kawałek selera i cztery ziemniaki. Ogórki (też 3-4) mogą być kiszone lub konserwowane. Przydadzą się też ze dwa jabłka i cebula. Wszystko, pokrojone w kostkę, wrzuć do miski i dodaj puszkę odsączonego zielonego groszku bądź kukurydzy. Po wymieszaniu posól i popieprz, a dopiero na końcu dodaj majonez i musztardę. Jaja możesz faszerować pieczarkami lub szynką. Pieczarki trzeba podsmażyć i przestudzone zmielić z żółtkami wyjętymi z przekrojonych jajek w skorupkach. Dopraw do smaku, dodaj trochę śmietany i posiekanej pietruszki. Napełnione połówki białek poukładaj na sałacie.

Możesz też nafaszerować je utartymi żółtkami z majonezem i kawiorem bądź łososiem. Ciekawie wyglądają też jaja faszerowane i podsmażane. Z połówek jaj delikatnie wydrąż białka i żółtka. Posiekaj z zieleniną (koperek, szczypiorek lub natka pietruszki), dodaj nieco masła, bułki tartej, mleka i surowe jajko. Wyrobioną i doprawioną masę włóż do skorupek, posyp bułką tartą i podsmażaj na maśle skorupką do góry.

Gotowe udekoruj majonezem z dodatkiem zieleniny, keczupu, szynki, oliwek czy korniszonów – będzie kolorowo i smacznie.

Tekst: Dorota Kaczmarek




Dodał(a): Redakcja , Wtorek 26.04.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
rendus
Ciekawe pomysły, by nic się nie zmarnowało!
Dodano: 2011-10-27 20:17:43 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
Dobry tekst!
Dodano: 2011-07-15 09:58:35 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×