Szarlotka bez masła z migdałami

Przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami, migdałami i dowolnymi owocami, jakie jeszcze macie. Smakuje obłędnie!

szarlotka-z-migdalami.jpgSezon na jabłka w pełni, dlatego polecamy Wam pyszną szarlotkę, która jest o tyle ciekawa, że do jej wykonania nie potrzebujecie miksera. Ciasto w dodatku jest dość dietetyczne, bo w jego składzie nie znajdziecie żadnego tłuszczu - ani oleju, margaryny czy masła, dlatego jeśli akurat nie macie takiego składnika w lodówce - nic nie szkodzi, i bez tego wyjdzie Wam jabłecznik.  

 POLECAMY: Dieta czekoladowa - najważniejsze informacje

Zrobienie szarlotki z migdałami i dowolnymi owocami jest bardzo proste. Wystarczy, że będziecie miały pod ręką wszystkie potrzebne produkty i zastosujecie się do naszych wskazówek. Najdłużej, jak to zwykle bywa w przypadku tego typu ciast, zajmuje czekanie aż ciacho będzie można wyjąć z gorącego piekarnika.  

Na zdjęciu widzicie jeżyny, ale mogą być równie dobrze maliny czy brzoskwinie, a jeśli i ich nie macie - i bez nich ciasto powinno wyjść pyszne! Ciasto jest "mokre" i chrupiące za sprawą migdałów. Jeśli nie wyrośnie Wam zbyt wysoko - nie przejmujcie się, tak miało być!

POLECAMY: Jedzenie, które poprawia humor!

SKŁADNIKI:

4 jabłka
1 jajko
4 łyżki mleka
0,5 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki płatków migdałowych
szczypta soli, cynamonu i kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

1. Wsyp do miski wszystkie sypkie składniki na ciasto - mąkę, cukier, płatki migdałów, proszek do pieczenia, szczyptę soli, kardamonu i cynamonu. Dokładnie wymieszaj. Wlej 4 łyżki mleka i wbij jajko. Wymieszaj.

2. Umyj jabłka, obierz je i pokrój w jak najcieńsze plastry - oczywiście bez pestek i gniazd nasiennych. 

3. Dorzuć plastry jabłkowe do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa nie jest "mokra", dolej trochę mleka. 

4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temp. 180 st. przez ok. 70 min. (do tzw. "suchego patyczka"). 

5. Po ostudzeniu ciasto jest gotowe do zjedzenia. Możesz je posypać dodatkowo ulubionymi owocami (np. jeżynami), ale nie jest to konieczne.  

Smacznego!

POLECAMY: Szarlotka w kratkę na kruchym cieście - przepis

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Sobota 17.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Anonim
1 PUNKT O TYM MÓWI :)!
Dodano: 2015-10-19 12:11:42 Zgłoś nadużycie
Anonim
Czy ktoś mógłby mnie oświecić co zrobić z tym jednym jajkiem , które jest w składnikach tej szarlotki!
Dodano: 2015-10-18 17:20:18 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×