Taaaka ryba!

Na wiosnę warto rozstać się z ulubionym kotletem i częściej przyrządzać ryby. Są smaczne, zdrowe, najesz się nimi do syta, ale nie przytyjesz. I czego chcieć więcej?

Taaaka ryba!

Flądra z salsą z buraków
SKŁADNIKI:

  • 4 duże flądry lub 8 małych
  • słoik (350 g) marynowanych buraczków
  • 2 łyżki mięty
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mała papryka chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:
1. Ryby umyj, osusz i posól. Buraczki opłucz zimną wodą i osącz na sicie. Pokrój w kostkę, wymieszaj z miętą oraz drobno posiekaną cebulą i papryką chilli. Przypraw pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
2. Ryby oprósz mąką, usmaż na rozgrzanym oleju, podawaj z salsą z buraków.

Płoć z imbirem i chilli
SKŁADNIKI:

  • 8 dużych sprawionych płoci, ok. 800 g (ew. okoń, dorada)
  • sok z 1 cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
  • 2 papryki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:
1. Płocie umyj, osusz, natnij skórę w 2-3 miejscach. Skrop je cytryną i posól, ale nie za dużo, bo sos sojowy jest słony.
2. Czosnek pokrój na plasterki, z chilli usuń pestki i pokrój strąki na cienkie paski, podobnie pokrój imbir. 3. W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, imbir i chilli, chwilę podsmaż. Następnie dodaj ryby, posyp szczypiorkiem i kolendrą, smaż po 3 min z każdej strony. Tuż przed zdjęciem z patelni wlej sos sojowy.

Dorsz z warzywami
SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza, 700 g (ew. panga, mintaj)
  • czerwona i zielona papryka
  • średnia cukinia Taaaka ryba!
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 plasterki cytryny
  • 2-3 pomidory(lub garść pomidorków koktajlowych, np. żółtych)
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:
1. Rybę pokrój na kawałki, posól, oprósz pieprzem. Papryki pokrój na szerokie paski, cukinię – na grube półplasterki, cebule – na ćwiartki.
2. Naczynie żaroodporne natłuść 1 oliwy, wrzuć paprykę, cukinię, cebulę, plastry cytryny i nieobrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C, piecz przez 25 min, od czasu do czasu mieszając.
3. Warzywa wyjmij z piekarnika, odrobinę posól, dodaj pokrojone pomidory lub pomidorki koktajlowe i kawałki dorsza. Na wierzchu połóż rozmaryn, posyp orzechami i polej pozostałą oliwą, piecz przez 15 min.


Aromatyczny pstrąg
SKŁADNIKI:

  • 4 średnie wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • pęczek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 8 plasterków wędzonego boczku


PRZYGOTOWANIE:
1. Pstrągi umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Cytryny pokrój na plasterki. Ryby nafaszeruj kilkoma gałązkami tymianku, czosnkiem oraz cytryną, owiń plasterkami boczku. Możesz spiąć tuszę wykałaczkami.
2. Pstrągi ułóż na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia (łyżka oleju) i skrop pozostałym olejem, piecz w piekarniku w temp. 190 st. C przez 20 min.

Halibut na sałatceTaaaka ryba!
SKŁADNIKI:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 2 pory
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 filety z halibuta, ok. 700 g (ew. dorsz, sandacz)
  • mała cukinia
  • kilka listków bazylii
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • 4 łyżki oliwy


PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj. W połowie gotowania dodaj pokrojoną na połówki fasolkę, odcedź. Cukinię pokrój (np. obieraczką do warzyw) na cienkie długie plasterki.
2. Filety umyj, każdy przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułóż po 2 plasterki cukinii i 2-3 liście bazylii. Zroluj, zwiąż nicią kuchenną i włóż pod nią po liściu laurowym. Rolady ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej 1 oliwy i piecz przez 20 min w temp. 180 st. C.
3. Pory pokrój na plasterki, podsmaż na pozostałej oliwie, dodaj ziemniaki i fasolkę, chwilę podgrzewaj. Przełóż na talerze, na każdym ułóż roladę z halibuta, podawaj z kawałkiem cytryny.

Foto, stylizacja i przepisy: Beata i Igor Grątkowscy












Dodał(a): Redakcja , Czwartek 14.04.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
Dorsz wygląda smakowicie!
Dodano: 2011-07-15 10:02:00 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×