Tagliatelle z małżami

Przedstawiamy przepis na tagliatelle z małżami. Smacznego!

Tagliatelle  z małżami

Tagliatelle  z małżami



SKŁADNIKI:

• 200 g włoskiego makaronu wstążki (w postaci gniazdek)
• 750 g dużych świeżych małży w skorupkach lub 60 g małży w zalewie
• pęczek bazylii
• oliwa z oliwek extra vergine
• ząbek czosnku
• sól


PRZYGOTOWANIE:


1. Rozpuść w litrze wody 3 łyżeczki soli morskiej i mocz małże przez godzinę.

2. Wrzuć świeże małże na patelnię z łyżeczką oliwy i podgrzewaj, aż się otworzą. Wyrzuć nieotarte małże.

3. Ugotuj makaron al dente. W tym czasie zmiksuj bazylię z 2 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku.

4. Wymieszaj zielony sos z makaronem i wrzuć małże.



Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Piątek 27.09.2013 (aktualizacja: 2013-09-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×