Tarta czekoladowa z pomarańczową nutką

Słodki przepis nie tylko od święta. Ciasto, które osłodzi nawet najgorszy dzień. Sprawdzone!

tarta-czekoladowa.jpgJeśli kochacie czekoladę, to mamy dla was przepis na pyszny deser, który powinien osłodzić wam każdy, nawet najgorszy dzień. 

 POLECAMY: Dieta czekoladowa - najważniejsze informacje

Tarta czekoladowa z nutką pomarańczy to ciasto, które pokochają te osoby, które kochają słodycze przełamane nutką goryczy. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, dlatego mogą go wykonać z powodzeniem nawet te osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kucharzeniu. Wystarczy jedynie postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. 

POLECAMY: Jedzenie, które poprawia humor!

SKŁADNIKI:

100 g masła 
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
200 ml śmietanki 30 proc.
2 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka masła
1-2 łyżki likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
rozdrobnione migdały do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój na kawałki masło i przełóż do miski. Dodaj mąkę, cukier, jajko i zagnieć razem. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę na tartę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. 
  3. Wlej śmietankę do rondelka i podgrzewaj, żeby była gorąca. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki, masło i mieszaj aż składniki całkowicie się połączą. Odstaw, żeby masa przystygła. Dodaj likier i dokładnie wymieszaj. 
  4. Wylej rozgrzaną masę czekoladową na upieczony spód. Wstaw do lodówki, żeby wierzch stężał. 
  5. Posyp wierzch tarty rozdrobnionymi migdałami. Obierz pomarańczę ze skórki i udekoruj nią tartę. 

Smacznego!

POLECAMY: Przepis na czekoladową pannę cottę

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 27.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×