Tarta migdałowo-cytrynowa

Przedstawiamy przepis na tartę migdałowo-cytrynową z wiśniami. Smacznego!

Tarta migdałowo-cytrynowa

Tarta migdałowo-cytrynowa



SKŁADNIKI:

• masło
mąka
sól morska
• miód
• cytryna
• posiekane migdały
masło migdałowe
• 2 jaja
• maślanka
naturalny ekstrakt z migdałów
• wiśnie
brązowy cukier
• skrobia kukurydziana
likier pomarańczowy


PRZYGOTOWANIE:

1. Nastaw piekarnik na 180°C.

2. Wymieszaj 2 łyżki zimnego masła ze szkl. mąki, ½ łyżki soli morskiej, ½ łyżki miodu.

3. Po czym dolewaj po 2-3 łyżki zimnej wody, za każdym razem mieszaj masę.

4. Zetrzyj 2 łyżki skórki cytryny i wyciśnij z niej ½ łyżeczki soku.

5. Miksuj ¾ szkl. posiekanych migdałów z lub 2/3 szkl. mąki migdałowej z 3 łyżkami masła migdałowego, 1/3 szkl. miodu, skórką i sokiem z cytryny, jajkami, 1/3 szkl. maślanki, i do tego dodaj po ½ łyżki ekstraktu z migdałów, oraz z cytryny.

6. Rozwałkuj ciasto do placka o średnicy ok. 30 cm. I wyłóż nim dno i brzegi okrągłej formy.

7. Wlej do środka miks migdałowy i piecz przez ok. +/- 30 min.

8. Ugotuj 1 i ½ szkl. wiśni z 6 łyżkami wody, 2 łyżkami soku cytrynowego, 4 łyżkami brązowego cukru. (15 min.)

9. Wymieszaj 2 łyżeczki skrobi a 2 łyżeczkami likieru, wlej do wiśni, gotuj bez przerwy, mieszając przez ok. minutę. Duś jeszcze przez ok. 5 min. dopóki sos nie zgęstnieje.



Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Poniedziałek 16.09.2013 (aktualizacja: 2013-09-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×