Tarta ze śliwkami na kruchym spodzie

Sezon na śliwki już trwa w najlepsze, dlatego mamy dla Was pyszny, prosty przepis ze śliwkami węgierkami w roli głównej.

tarta-ze-sliwkami-przepis.jpgSezon na śliwki uznajemy za otwarty! Jeśli będziecie miały możliwość zakupu tych przepysznych, letnich owoców - nie czekajcie ani chwili. Możecie nadziać nimi np. tartę na kruchym cieście. 

Tarta ze śliwkami na kruchym spodzie powinna smakować wszystkim miłośnikom słodyczy. To zdrowa, bardzo owocowa propozycja na pyszny deser do kawy, zamiast sklepowych ciasteczek. 

Wykonanie tarty ze śliwkami powinno zająć wam około 40 min., do tego dochodzi jeszcze godzina czekania, aż ciasto upiecze się w rozgrzanym piekarniku. Niemniej przygotowanie takiej tarty nie jest trudne. Warto podjąć takie kulinarne wyzwanie. Opłaci się! 

 Zobacz także: Przepis na domowe lody morelowe

SKŁADNIKI (na okrągłe naczynie do tarty):

5 jajek
100 ml mleka
200 g cukru (1 szklanka)
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg śliwek (najlepsze będą węgierki)
50 g orzechów włoskich
250 g śmietany 18 proc.
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Zobacz także: Przepis na sortbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy

PRZYGOTOWANIE:

1. Podgrzej mleko. 4 łyżki cukru podgrzej aby uzyskać karmel, dodaj do niego ciepłe mleko i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj jajko. Mieszaj dokładnie, żeby nie powstały grudki. Postaw garnek na ogniu i mieszaj do czasu aż masa zgęstnieje. Pilnuj, by się nie zagotowała.

2. Posiekaj na drobno orzechy włoskie. Utrzyj masło lub margarynę z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodaj jajko i dalej ucieraj. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i dalej ucieraj. Dodaj do masy jeszcze posiekane orzechy, wcześniej przygotowany krem i wstaw na 30 min. do lodówki.

3. Pokrój śliwki na pół, usuń pestki. Wymieszaj śmietanę z 3 jajkami i 125 g cukru (pół szklanki).

4. Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wypełnij ją ciastem z lodówki, ułóż na nim śliwki i oblej masą śmietanową.

5. Piecz tartę na najniższej półce w piekarniku ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 st. (jeśli pieczesz w termoobiegu to wystarczy 150 st.). 


Zobacz także: Najlepsze potrawy na upały

Tarta ze śliwkami na kruchym spodzie powinna dobrze smakować podana z kompotem domowej roboty. Przepis na tartę ze śliwkami to tylko jeden z wielu sposobów na wykorzystanie pysznych owoców sezonowych. 

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 18.08.2015 (aktualizacja: 2015-08-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×