Tłusty czwartek - przepis na pączki!

Dzisiaj tłusty czwartek. To jedyny dzień, kiedy możesz je jeść bez ograniczeń i wyrzutów sumienia. Pod warunkiem, że nie zastosujesz tej zasady innego dnia w ciągu roku. Specjalnie dla Ciebie mamy przepis na pączki, który zawsze wychodzi. Fartuchy w dłoń!

Tłusty czwartek - przepis na pączki!

Tłusty czwartek - przepis na pączki!


Sałatka z tuńczykiem i fasolą - przepis!

Składniki:

    -1 kg mąki pszennej
    - 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych)
    - 100 -150 g cukru
    - 500 ml mleka
    - 6 żółtek
    - 1 całe jajko
    - 5 - 6 łyżek oliwy lub 100 g masła
    - pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
    - kieliszek spirytusu
    - sok i skórka otarta z cytryny
    - pół łyżeczki soli

oraz:

    - tłuszcz do smażenia
    - konfitura do nadzienia
    - cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)

Przepis na makaron fetuccine alfredo!


Do roboty!

Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

Przepis na ziołowe jajka na parze!

Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Często nadziewam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką).

Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Kliknij i zobacz przepis na Struffoli!

Uwaga przepis jest dla prawdziwych łakomczuchów i z tego przepisu wychodzi około 40 pyyysznych pączuszków!

Powodzenia!

Tłusty czwartek - przepis na pączki!

Tłusty czwartek - przepis na pączki!

ID galerii:1036

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Thinkstock



Dodał(a): Nikola Zbyszewska , Czwartek 03.01.2013 (aktualizacja: 2013-02-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×