Udekoruj swój stół pięknymi wypiekami – na Święta i nie tylko!

Święta Bożego Narodzenia to wspaniały czas, który chcemy spędzić w gronie najbliższych nam osób. Bywa, że z wieloma z nich widujemy się tylko raz do roku, właśnie w święta, bo obecne tempo życia i ogrom obowiązków nie pozwala nam wygospodarować czasu na częstsze spotkania.

choinka662.jpgTym bardziej zatem cieszymy się na wspólne świętowanie w rodzinnym gronie i chcemy się do niego przygotować jak najlepiej.

Nieodłączne elementy świąt

Z czym kojarzy się Boże Narodzenie? Oczywiście z białym krajobrazem za oknem, bajecznie ozdobionymi ulicami, wesoło tańczącymi iskierkami w kominku, wielką, pachnącą choinką, kolędami i oczywiście z prezentami. Kto je przynosi? Jedni twierdzą, że Święty Mikołaj. Nie zgodzą się z tym mieszkańcy Warmii czy Kujaw, bo tam w wigilijny wieczór „grasuje” Gwiazdor. Kresy Wschodnie to teren Dziadka Mroza. Z kolei w województwach małopolskim czy podkarpackim, czyli na terenach dawnej Galicji, prezenty pod choinką zostawia Aniołek. Gdzieniegdzie można też spotkać Śnieżynkę i Dzieciątko.

Jest jeszcze jeden bardzo charakterystyczny element świąt – suto zastawiony stół. Królują na nim liczne potrawy wigilijne, które także będą się różnić nazwami i sposobem przygotowania z zależności od regionu. Zgodnie z tradycją powinno ich być dwanaście. Najpopularniejsze z nich to zupa rybna, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, groch z kapustą i rzecz jasna karp.

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości, które wywołują uśmiech nie tylko na dziecięcych twarzach. Możemy sięgnąć po tradycyjne przepisy na pierniki, serniki i makowce, ale możemy też wprowadzić powiew świeżości do naszej kuchni i zaproponować naszym gościom coś wyjątkowego, co ich zaskoczy i wprawi w zachwyt. Jak to zrobić? Tutaj z pomocą przychodzi Nutella! Te wyjątkowe przepisy świetnie się sprawdzą nie tylko z okazji świąt.

Najlepsze świąteczne smakołyki z Nutellą w roli głównej

Wspominaliśmy o tym, że jednym z nieodłącznych elementów świąt jest choinka. Warto ją postawić na stole, a następnie… zjeść!


Świąteczna choinka z Nutellą

Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g cukru
  • 15 żółtek jaj
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do dekoracji
  • 240 g Nutelli

Na początek ubijamy żółtka, jajka, cukier oraz wanilię (w tym celu rozkrawamy laseczkę i wyjmujemy z niej nasiona). Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masę jajeczną oraz roztopione, wystudzone masło. Wylewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Czekamy aż ciasto ostygnie i wykrawamy z niego gwiazdki przy pomocy foremek – najlepiej o czterech różnych wielkościach. Każda z gwiazdek będzie stanowić jeden poziom choinki. Największą gwiazdkę smarujemy Nutellą i nakładamy na nią kolejną, nieco mniejszą. Ponownie smarujemy i nakładamy jeszcze mniejszą gwiazdkę, aż powstanie choinka. Gotowe choinki oprószamy cukrem pudrem.

Przygotowanie świątecznych choinek z ciasta jest stosunkowo łatwe i powinno zająć około godzinę czasu (nie wliczając czasu pieczenia).

Świąteczna rolada z Nutellą

rolada.jpg

I

Kolejna ciekawa propozycja – świąteczna rolada, zwana także „kłodą bożonarodzeniową”. Jest szybka oraz dość łatwa w przygotowaniu i świetnie się prezentuje na świątecznym stole.

Potrzebne składniki:

  • 130 g mąki tortowej
  • 200 g mąki z migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 8 białek
  • 70 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 225 g Nutelli

Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia masła i przesiania mąki. Następnie ubijamy jajka, dodajemy do nich mąkę oraz cukier. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i stopniowo dodajemy do nich cukier puder. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, na koniec dodajemy wystudzone masło. Dzielimy ciasto na dwie części i pieczemy na osobnych blachach przez 6-8 minut w temperaturze 240 st. C. Po upieczeniu studzimy ciasta, rozsmarowujemy Nutellę na całej powierzchni i ostrożnie zwijamy w roladę.

Wierzch ciasta również smarujemy Nutellą – dla uzyskania efektu „kłody” możemy zrobić rowki widelcem. Wkładamy ciasto do lodówki i gdy już nieco stężeje, odcinamy po skosie końce, aby wyraźnie było widać wnętrze rolady. Wierzch możemy dodatkowo dowolnie udekorować – najlepiej ozdobami w świątecznym klimacie.

Pieczone jabłka z Nutellą

Potrzebne składniki:

  • 4 miękkie jabłka
  • 50 g miękkiego masła
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki (1 g) cynamonu
  • 30 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych 
  • 100 ml soku jabłkowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • 60 g Nutelli

Odcinamy górną część ze wszystkich jabłek i odkładamy na później. Po wydrążeniu gniazd nasiennych układamy jabłka w naczyniu do pieczenia. Mieszamy masło, cynamon, rodzynki, orzechy laskowe i 70 g cukru. Gotową masą wypełniamy jabłka. W rondelku podgrzewamy sok jabłkowy z sokiem z cytryny i 20 g cukru. Polewamy nim jabłka.

Naczynie z jabłkami przykrywamy folią i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Zdejmujemy folię, przykrywamy jabłka wcześniej odciętymi ich górnymi częściami i pieczemy przez następne 10 minut. Po wyjęciu jabłek z piekarnika i lekkim ostudzeniu, wypełniamy każde z nich 15 g Nutelli.


Dodał(a): Wiktoria Nowak , Wtorek 25.10.2016 (aktualizacja: 2016-11-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×