Węgierskie naleśniki z mięsem/Hortobágyi palacsinta

Lubicie kulinarne podróże? Dzisiaj mamy dla was propozycję wycieczki do Węgier. Sprawdźcie, jak zrobić tamtejsze naleśniki. Przepis pochodzi z październikowego wydania magazynu Voyage.

Węgierskie naleśniki z mięsem/Hortobágyi palacsinta

Składniki:

5 usmażonych naleśników

400 g mielonej cielęciny

1 cebula

1 łyżka smalcu

1/2 czerwonej papryki

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 pomidor

200 ml kwaśnej śmietany

sól i pieprz

Zobaczcie także: Oto genialny i niespotykany sposób na puszystą i pyszną jajecznicę

Przygotowanie

1. Na rozgrzanym smalcu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem słodkiej papryki, soli i pieprzu.

2. Dodaj mięso, pokrojone w kostkę paprykę i pomidora.

3. Duś przez około 20 minut, aż mięso będzie gotowe, aż warzywa zmiękną.

4. Mięso z warzywami odsącz z wywaru i rozłóż na naleśnikach.

5. Złóż je w koperty.

6. Do wywaru dodaj śmietanę, wymieszaj, podgrzej i dopraw do smaku, tworząc sos.

7. Polej nim ułożone w naczyniu do zapiekana naleśniki i zapiekaj przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Przepis pochodzi z październikowego numer Voyage, który znajdziesz już w kiosku.

Temat numeru tego wydania miesięcznika jest Nowy Jork.

W numerze także:


- Budapeszt - pikantne szczegóły

- Paryż - La Nuit Blanche, czyli jedyna taka noc w roku

- Buenos Aires - śladami Evity

- Nowe Delhi - próba sił mistrza Purana

- Birma - poszukiwacze duchów

- Świdnica - kościół pokoju nabiera rumieńców

- Ziemia Sandomierska - dobry sezon na polskie wina

- Warszawa - 175 lat tradycji wyścigów konnych



Węgierskie naleśniki z mięsem/Hortobágyi palacsinta



Zobaczcie także:



Foto: Shutterstock/ Voyage Polska
Źródło: Voyage Polska



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 24.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×