Wielkie Świętowanie

Wielkanoc ma swoje wymagania. Na stole muszą przecież pojawić się żurek, kiełbasa i pasztet. Przygotuj je z przepiórczymi jajkami, śliwkami i orzechami, a będą oryginalne.

Wielkie Świętowanie

Biała kiełbasa w śliwkach

Składniki:

  •  6 białych kiełbas
  •  6 plasterków boczku
  •  2 średnie cebule
  •  100 g suszonych śliwek
  •  ½ szklanki czerwonego wina
  •  2 łyżki oleju
  •  majeranek

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Boczek pokrój na paski, natomiast cebule – w piórka. Śliwki namocz w winie.
2. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasy, przełóż je do naczynia żaroodpornego, na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i boczek, dodaj do kiełbas razem ze śliwkami i winem, którym nasiąkały, obficie posyp majerankiem. Piecz przez 25 min.

Nasza rada:
Kiełbasę ze śliwkami możesz też dusić w szerokim rondlu. Oprócz śliwek dodaj pokrojone na ósemki jabłko.

Wielkanocny żurek z przepiórczymi jajkami

Składniki:

  •  4 białe kiełbasy Wielkie Świętowanie
  •  pęto wędzonej kiełbasy
  •  250 g wędzonego boczku
  •  duża włoszczyzna
  •  łyżeczka soli
  •  6-7 suszonych grzybów
  •  liść laurowy  
  •  2 ziarna ziela angielskiego
  •  pieprz
  •  chrzan
  •  2-3 ziarenka pieprzu
  •  duży ząbek czosnku
  •  2 butelki (1½ l) żuru w butelce
  •  400 ml śmietany 18-proc.
  •  łyżka majeranku
  •  przepiórcze jajka (po 2-3 na osobę)


Przygotowanie:
1. Kiełbasy i boczek zalej wodą (3 l), zagotuj, zszumuj. Dodaj grzyby i obraną włoszczyznę, wrzuć liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnach, gotuj przez godzinę. Wyjmij kiełbasę, boczek i marchewkę, pokrój, pozostałe warzywa odłóż.
2. Do zupy wlej przez gęste sitko żur z butelki. Dodaj czosnek roztarty z solą i majeranek, gotuj na wolnym ogniu przez 20 min, zapraw śmietaną. Podawaj z jajkami i chrzanem.


Pasztet w cieście

Składniki:

  •  2 kurze udka Wielkie Świętowanie
  •  150 g wątróbek drobiowych
  •  150 g wędzonego boczku
  •  300 g karkówki
  •  5-6 suszonych grzybów
  •  włoszczyzna
  •  3 ziarna ziela angielskiego
  •  liść laurowy
  •  kajzerka
  •  2 duże jajka
  •  gałka muszkatołowa
  •  majeranek
  •  sól
  •  pieprz


Ciasto:

  •  250 g masła
  •  400 g mąki
  •  2 żółtka
  •  szczypta soli
  •  kilka połówek orzechów włoskich


Przygotowanie:
1. Mięsa umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, zagotuj, zbierz szumowiny, wrzuć włoszczyznę, grzyby, liść laurowy i ziele, gotuj przez 2½ godz.
2. Wyjmij mięsa z wywaru, z udek wyjmij kości. Mięso z udek, wątróbki, karkówkę i boczek pokrój. Kajzerkę namocz w wywarze. Mięso z bułką, grzybami i marchewką zmiel przez maszynkę (dwukrotnie). Połącz z jajkami, przypraw solą, gałką, majerankiem, pieprzem.
3. Z mąki, żółtek, masła i szczypty soli zagnieć kruche ciasto, chłodź je w lodówce przez 30 min. ²/³ ciasta rozwałkuj, wyłóż nim natłuszczoną formę, wypełnij je farszem.
4. Rozwałkuj pozostałe ciasto, przykryj nim pasztet, zlep brzegi. W pokrywie zrób 2-3 otwory, włóż w nie kominki z folii aluminiowej (kawałek folii złożonej na pół zwiń na palcu). Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i udekoruj orzechami włoskimi. Piecz przez 60 min w temp. 200 st. C.


Sałatka warstwowa

Składniki:

  •  ½ brokułu Wielkie Świętowanie
  •  żółta papryka
  •  ½ małego kalafiora
  •  2 średnie ogórki kwaszone
  •  ząbek czosnku
  •  niewielka czerwona cebula
  •  sól
  •  pieprz
  •  12 pomidorków koktajlowych
  •  4 łyżki gęstego jogurtu (grecki, bałkański)
  •  łyżka posiekanego koperku
  •  szczypta słodkiej papryki


Przygotowanie:
1. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i osobno ugotuj. Do wody, w której gotujesz brokuł, dodaj łyżeczkę cukru, do kalafiora – łyżkę soku z cytryny, wtedy warzywa nie zmienią koloru. Brokuł gotuj ok. 5 min, kalafior – nie dłużej niż 8 min. Zahartuj warzywa zimną wodą.
2. Usuń nasiona z papryki, strąk pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, ogórki obierz i również pokrój w kostkę. Umyte pomidorki – na połówki lub ćwiartki.
3. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i papryką, przypraw solą i pieprzem.
4. W wysokich szklankach ułóż warstwami warzywa: brokuł, paprykę, kwaszone ogórki, czerwoną cebulę, kalafior i pomidory. Osobno podaj sos. Każdy wymiesza sałatkę z sosem na talerzu.



Dodał(a): Redakcja , Poniedziałek 18.04.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
MariolciaK
bardzo ładnie wyglądają!
Dodano: 2011-07-15 10:01:14 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×