Wieprzowina w trawie cytrynowej

Przedstawiamy przepis na wieprzowinę w trawie cytrynowej. Smacznego!

Wieprzowina w trawie cytrynowej

Wieprzowina w trawie cytrynowej




SKŁADNIKI:

• ¼ szkl. posiekanej cebuli lub szalotki
• 3 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
• 2 ząbki czosnku
• łyżki ciemnego cukru
• 2 łyżki sosu rybnego
łyżka oleju rzepakowego

• 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
• łyżeczka oleju sezamowego
• ¼ łyżeczki pieprzu, 3 łyżki cukru, sól
• 4 cienkie kotlety wieprzowe
• ¼ szkl. octu ryżowego
2 szkl. startej na długie wiórki marchewki, pół ogórka


PRZYGOTOWANIE:


1. Wymieszaj szalotkę lub cebulę, trawę cytrynową, zgnieciony czosnek, ciemny cukier, sos rybny, olej rzepakowy, jasny sos sojowy, olej sezamowy, pieprz. Mieszankę zmiksuj lub utrzyj.

2. Kotlety wieprzowe pokryj marynatą, szczelnie zamknij i schładzaj ok. 3 godz.

3. Rozpuść cukier, ¼ łyżeczki soli rozpuść w occie ryżowym i wymieszaj z marchewką. To przykryj i schładzaj ok. 1h.

4. Nagrzej grill, usuń nadmiar marynaty.

5. Ruszt nasącz olejem, mięso piecz 3-5 min. na każdej stronie, przykryj i czekaj ok. 5 min.

6. Mięso rozłóż na talerze, ozdób marchwią i plastrami ogórka.







Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Piątek 09.08.2013 (aktualizacja: 2013-08-09)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×