Wigilijna kutia w dwóch odsłonach

Urok świąt, to nie prezenty, czy bieganie po sklepach, a czas spędzony z rodziną, wspólnie przygotowywane potrawy. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na słodki deser czyli kutię.

Wigilijna kutia w dwóch odsłonach

Wigilijna kutia w dwóch odsłonach

Kutia to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni kresowej, obecna także w kuchni litewskiej, białoruskiej oraz polskiej. Jest niezwykle słodkim deserem, ale któż w święta liczy kalorie? W końcu to wyjątkowa kolacja, która odbywa się tylko raz do roku. Koniecznie trzeba tego spróbować oraz jadać co rok w Wigilię - już teraz zachowajcie sobie te tradycyjne przepisy. Przedstawiamy Wam dwa różne sposoby przygotowania smakowitej kutii.

Kutia z pszenicą


SKŁADNIKI:

1 szklanka pszenicy łuskanej tzw. "na kutię"
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
100 g orzechów włoskich, posiekanych
100 g orzechów laskowych, posiekanych
100 g migdałów, drobno posiekanych
100 g suszonych fig, drobno posiekanych
100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Pszenicę opłucz na sicie, a następnie zalej gorącą wodą i odstaw na noc. Rano pszenicę ponownie przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedź i znów opłucz.

2. Mak zalej wrzącym mlekiem, a następnie doprowadź do ponownego wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak dobrze odcedź na sicie i zmiel dwa razy w maszynce.

3. Rodzynki zalej na chwilę wrzącą wodą.

4. Miód rozpuść w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszaj z makiem i pszenicą. Dodaj bakalie i aromat - wszystko razem wymieszaj.

5. Przełóż kutię do miseczki i wstaw do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

Wigilijna kutia w dwóch odsłonach

Wigilijna kutia w dwóch odsłonach


Kutia z ryżem

SKŁADNIKI:

25 dag ryżu
250 ml miodu
10 dag suszonych śliwek bez pestek
7 dag rodzynków
7 dag płatków migdałowych
3 łyżki masła
łyżka cukru kryształu
mielony cynamon
sól

PRZYGOTOWANIE:

1. Śliwki umyj, zalej wodą, by były przykryte i odstaw na 1 - 2 godz.

2. Śliwki zmiksuj z miodem i cynamonem.

3. Rodzynki przelej wrzątkiem i odsącz.

4. Ryż ugotuj w dużej ilości lekko posolonej wody i odcedź na sicie.

5. Gdy ryż przestygnie, wymieszaj go z masą śliwkową i rodzynkami, przełóż do salaterki i  wstaw do lodówki.

6. Przed podaniem oprósz cukrem i płatkami migdałowymi.


Źródłó: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Ania Twarowska , Czwartek 19.12.2013 (aktualizacja: 2013-12-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×