Wiśniowa rozkosz

Przepis na świąteczny wiśniowy deser lodowy autorstwa Elżbiety Zalewskiej - uczestniczki konkursu "Desery świąteczne Carte d'Or".

lodowy deser.jpg

„Wiśniowa rozkosz”

Składniki:

  • jedna paczka biszkopotów ok. 120 g
  • likier jajeczny
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • rodzynki, bakalie
  • bita śmietana
  • lody wiśniowe Carte d'Or z sosem wiśniowym i kawałkami wiśni

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wkładamy biszkopty i nasączamy je w likierze jajecznym.
  2. Do tego dodajemy 2-3 garści bakalii lub też samych rodzynek - w zależności od gustu.
  3. Następnie dodajemy 6-8 gałek lodów wiśniowych Carte d'Or.
  4. Teraz wszystkie produkty trzeba ze sobą połączyć dokładnie mieszając (ręcznie lub za pomocą blendera).
  5. Gotową masę rozdzielamy do naczyń, najlepiej płaskich miseczek. Na wierzch można dodać odrobinę bitej śmietany, a na nią zetrzeć gorzką czekoladę.
  6. Tak przygotowaną całość wkładamy na 1,5-2 godziny do lodówki i gotowe!
  7. Smacznego :)

Przepis, przygotowanie, zdjęcie: Elżbieta Zalewska

Zobacz inne wyróżnione przepisy laureatów konkursu "Desery świąteczne Carte d'Or:

Puchar lodowy

Karmelowa kula Eli



Dodał(a): Małgorzata Piguła , Czwartek 19.04.2012 (aktualizacja: 2012-04-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olinkaa24
musi byc pyszne :)
Dodano: 2012-04-19 19:57:15 Zgłoś nadużycie
Malibu89
coś dla mnie
Dodano: 2012-04-19 12:15:28 Zgłoś nadużycie
milusiaelunia
pyszny przepis :)
Dodano: 2011-12-21 11:20:28 Zgłoś nadużycie
havajana
Moje smaki, to musi być pycha, zrobię to!
Dodano: 2011-12-20 16:08:44 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×