Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

Nie macie pomysłu na smaczny i ciekawy deser? Mamy coś dla was - prosta i smaczna zapiekanka na słodko będzie idealna, oto przepis.

zapiekanka z kaszy jaglanej.jpg

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

 

Jeśli nie wiecie do przyrządzić na deser, by pozytywnie zaskoczyć swoich gości, zapiekanka będzie najlepszym wyborem. Proste, a zarazem bardzo smaczne danie z pewnością przypadnie do gustu małym i dużym smakoszom. 

SKŁADNIKI:

2 szklanki kaszy jaglanej
4 jabłka
garść rodzynek
cynamon
szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę jaglaną należy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez około 15 min. Następnie należy odcedzić kaszę na niewielkim sitku.

2. Rodzynki trzeba sparzyć i odsączyć, a następnie wymieszać z kaszą.

3. Jabłka trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cynamonu i wymieszać.

4. Do naczynia żaroodpornego lub przygotowanych foremek należy wyłożyć połowę przygotowanej kaszy z rodzynkami, następnie ułożyć na niej równomiernie połowę jabłek wymieszanych z cynamonem, przykryć pozostałą częścią kaszy, a na koniec wyłożyć ponownie jabłka.

5. Zapiekankę należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Deser można podawać ze słodką śmietaną. 

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 07.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×