Zdrowa i tania kuchnia.

Jedzenie dostarcza organizmowi ludzkiemu wszystkiego co potrzebne czyli cukrów, tłuszczy, białek, witamin i innych substancji.

Cukry są podstawowym materiałem energetycznym. Rozkładają sie najszybciej i dają prawie natychmiastową energię. Tłuszcze rozkładają się dłużej, ale są bardziej kaloryczne. Z kolei białka służą do budowy mięśni, kości i ich regeneracji. Zdrowa kolacja czy jakikolwiek inny posiłek powinien uwzględniać zbilansowanie tych składników pożywienia ze wskazaniem na większą ilość białek i cukrów inaczej węglowodanów. Powinno się jeść więc zarówno mięso czy inne źródło białka, a także dużo warzyw i owoców, które oprócz cukrów dostarczają też wiele witamin. Jednak pewnymi ograniczeniami jest brak pieniędzy na pożywienie. Nawet tania kuchnia jest jednak w stanie zaspokoić nie tylko głód, ale pełne potrzeby organizmu. Racjonalne wydawanie pieniędzy na jedzenie i własnoręczne przygotowywanie posiłków zapewni nam zdrowie i dobry stan finansów. Kuchnia i posiłki są właśnie wtedy najtańsze, gdy samodzielnie przygotujemy potrawy z dobrego mięsa i warzyw zakupionych w sprawdzonym miejscu.
Dodał(a): MK , Poniedziałek 02.05.2011 (aktualizacja: 2011-05-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×