Zdrowy posiłek dla wymagających

Czy wiesz czym są konserwanty, barwniki oraz zagęstniki? Wybierając sery Almette nie musisz się nad tym zastanawiać. Almette zawdzięcza swój delikatny smak oraz lekką puszystą konsystencję sprawdzonej recepturze oraz naturalnym składnikom o najwyższej jakości. Zobacz propozycje dań z serkiem Almette.

Zdrowy posiłek dla wymagających? Naturalnie, że Almette

Zdrowy posiłek dla wymagających


Zróżnicowana dieta wykorzystująca ser Almette to nie tylko śniadania. Ten kremowy ser może być fantastycznym źródłem inspiracji także na lunch, deser, obiad, podwieczorek czy kolację. Z powodzeniem możemy go podawać jako dodatek do past czy smażonych owoców. Sprawdzi się też w roli zabielacza do zup, nadając im delikatnej kremowej konsystencji. Dzięki swoim właściwościom, "czystej" recepturze i niepowtarzalnemu smakowi Almette może stanowić wyśmienity i ważny element zrównoważonej i dobrze zbilansowanej codziennej diety dla całej rodziny, zarówno osób starszych jak i dzieci.

Zobacz przepisy z serkiem Almette:


Krem dyniowy z serem Almette Śmietankowym i żurawinami, racuszki z granolą, śliwkami

Składniki:
Dynia  1 kg
Bulion drobiowy ok. 1 litr
Almette Śmietankowy  2 szt.
Cebula  2 szt.
Imbir, sól
Żurawina świeża  150 g.
Miód 2 łyżki

Dynię kroimy w drobną kostkę, cebulkę również. Na oleju szklimy cebulkę, dodajemy dynię i tak około 5 minut wszystko razem smażymy i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i już teraz gotujemy. Kiedy nasza dynia będzie miękka wszystko razem miksujemy dodając ser Almette Śmietanowy. On nada naszej zupie odpowiednią konsystencję i smaczek. Ja lubię dodać do zupy przesmażoną na miodzie żurawinę, wtedy nasza zupa dyniowa ma bardziej konkretny charakterek. Doprawiamy solą oraz tartym, świeżym imbirem. Na talerz wylewamy porcję zupy, na wierzch kładziemy łyżkę serka i przysmażoną żurawinę w miodzie. Sukces murowany!

Racuszki drożdżowe z puszystym serem Almette Jogurtowym, śliwkami i granolą orzechową

Składniki:
Mąka  500 g.
Jajka  4 szt.
Drożdże  50 g.
Mleko  ok. 250 ml
Cukier  100 g.
Cukier wanilinowy

Z mąki, cukru, podgrzanego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest fajne bo kiedy tylko zaczniemy smażyć racuszki jego non stop przybywa.

Cukier  200 g.
Śmietana  200 g.
Masło  40 g.
Orzechy włoskie  100 g.
Śliwki węgierki  400 g.
Almette Jogurtowy  1 szt.

Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i na koniec śmietanę, wszystko razem gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników i dodajemy orzechy włoskie. Śliwki z miodem przysmażamy na drugiej patelni i gotowe. Racuszki podajemy z łyżką puszystego sera Almette Jogurtowego, granolą orzechową i śliwkami.

Ruloniki makaronowe i crosstini pszenne z pstrągiem wędzonym, chrzanowym serkiem Almette Z Chrzanem i ogórkami kiszonymi

Składniki:
Makaron lasagne  10 płatów
Bagietka 1 szt.
Oliwa
Pstrąg wędzony  200 g.
Almette Z Chrzanem  1 szt.
Ogórki kiszone  2 szt.
Koperek
Sól, pieprz
Rukola, pomidory

Makaron gotujemy w wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Pstrąga drobno siekamy, łączymy z puszystym serem Almette Z Chrzanem oraz pokrojonymi w kostkę obranymi ogórkami kiszonymi. Doprawiamy solą, pieprzem i tyle. Bagietkę kroimy na grubsze kromki, smarujmy oliwą i osmażamy na złoty kolor na patelni. Na ugotowany makaron wyciskamy pasek naszego twarożku z pstrągiem i zwijamy ruloniki. Kroimy na dowolne kawałki. Podajemy z rukolą i pomidorami.

Langos z serem Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu, śmietaną i zieloną cebulką

Składniki:
Almette Z Pomidorami
Dojrzewającymi w Słońcu  1 szt.
Mąka  400 g.
Ziemniaki gotowane  2 szt.
Drożdże  30 g.
Mleko  1 szklanka
Olej  1 łyżka
Sól, cukier
Śmietana gęsta  200 g.
Cebula dymka

Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto aż nam się znudzi. Wtedy zapewne będzie wyrobione prawidłowo. Odstawiamy na bok, aby podwoiło swoją wielkość. Smażymy placki na głębokim tłuszczu. Na usmażony placek kładziemy odważnie łyżkę puszystego sera Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu, łyżkę gęstej śmietany i posypujemy cebulką zieloną.


Zdrowy posiłek dla wymagających? Naturalnie, że Almette

Zdrowy posiłek dla wymagających

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy powinno być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dieta ma bowiem ogromny wpływ na nasz organizm w wielu kwestiach, m.in. dobrego samopoczucia, wyglądu czy umiejętności koncentracji. Almette dzięki połączeniu sera twarogowego z warzywami oraz przyprawami ma wspaniały smak i delikatną konsystencję. Jest również źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, którego nasz organizm potrzebuje do funkcjonowania. Wspomaga ono układ odpornościowy czy poprawną budowę włosów, skóry i paznokci. Ponadto sery Almette są lekkostrawne, nie zawierają konserwantów, zagęstników i barwników, a zawarty w nich wapń wspiera prawidłowy rozwój dzieci w okresie intensywnego wzrostu np. w zakresie budowy kośćca.

Życzymy Smacznego!

Źródło: Mat. prasowe



Dodał(a): Bogumiła Grassmann , Środa 28.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×