Ziemniaki z salami

Prosty przepis na pyszne ziemniaki z salami, które zachwycą ciebie i twoich bliskich!

Ziemniaki z salami

 Ziemniaki z salami

SKŁADNIKI:

  •  8 niedużych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 8 plasterków salami
  • 4 kawałki pieczonej lub grillowanej papryki (ze słoika)
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 4 listki bazylii
  • 2 czubate łyżki serka śmietankowego
  • łyżeczka pesto (ze słoika)
  • 50 g sera z błękitną pleśnią
  • kilka liści rukoli
  • 2 łyżeczki smażonych żurawin
  • sól.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki wyszoruj, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą, skrop olejem, piecz przez 35-40 min (sprawdź wykałaczką, czy są miękkie) w temp. 190 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź, natnij i rozchyl połówki, żeby wypełnić ziemniaki farszem.

2. Do 4 ziemniaków włóż po kawałku papryki i 2 plasterki salami, ziemniaki obwiąż szczypiorkiem i udekoruj listkiem bazylii. Warto do nich podać sos z serka zmieszanego z pesto.

3. Do pozostałych 4 ziemniaków włóż kilka listków rukoli i kawałek sera, udekoruj żurawinami. Farsz możesz też zrobić z pieczarek usmażonych z boczkiem.

Przygotowanie: 60 minut

4 porcje

Źródło: MilionKobiet.pl




Dodał(a): Katarzyna Kowalewska , Piątek 14.12.2012 (aktualizacja: 2012-12-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×