Zupa koperkowa z ryżem

Przepis na pyszną zupę, idealną na niedzielny obiad.

zupa-koperkowa-z-ryzem.jpgGdy zimno za oknem, na pewno chętniej niż zwykle macie ochotę na ciepłe posiłki, pełne warzyw i witamin. Pyszna, gorąca zupa może was rozgrzać od środka, dodać energii i sprawić, że wręcz pokochacie zimę! Tym razem mamy dla was przepis na zupę koperkową z ryżem - jeden z takich niepozornych przysmaków, który może podgrzać atmosferę. 

 POLECAMY: Zupa krem z brokułów - wersja z serkiem topionym. Pycha!

Przygotowanie zupy koperkowej z ryżem jest bardzo proste. Nawet jeśli gotujecie od święta, powinnyście poradzić sobie z tym zadaniem. Grunt to przygotować sobie wszystkie składniki, dobrą obieraczkę do warzyw, deskę do krojenia i garnek. Bulion, potrzebny do przygotowania zupy możecie kupić lub przygotować same na bazie np. udek z kurczaka. 

POLECAMY: Z czym jeść masło orzechowe? Kilka ciekawych pomysłów!

1. PRZEPIS NA ZUPĘ KOPERKOWĄ Z RYŻEM

SKŁADNIKI:

2 litry rosołu z kury (lub 2 litry wody i 2 kostki rosołowe) 
125 ml śmietany słodkiej (30 lub 36 proc.)
2 pęczki koperku
1 łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki ryżu białego (lub 1 torebka)
1 żółtko
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Do gotującego się bulionu wrzyć odcedzony ryż i gotuj ok. 5 minut. 
  3. Zmiksuj śmietankę z żółtkiem i wlej do wywaru z ryżem. Dodaj sok z cytryny oraz drobno posiekany koperek. Dobrze wymieszaj składniki. Dopraw zupę solą i pieprzem.  

Smacznego!

POLECAMY: 6 niskokalorycznych warzyw z których przygotujesz pyszne zupy!

Zupa koperkowa z ryżem najlepiej powinna smakować solo, bez żadnych innych dodatków w postaci pieczywa. Oprócz soli i pieprzu możesz też dodać do niej ulubione przyprawy. 

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock



Dodał(a): Karolina Zdunowska , Czwartek 14.01.2016 (aktualizacja: 2016-02-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×