Zupa "Siemieniotka"

Przepis na zupę "Siemieniotkę" autorstwa Agaty Flakus - uczestniczki konkursu Święta z Kamisem".

Świąteczna zupa "Siemieniotka"

"Siemieniotka" to tradycyjna, śląska zupa wigilijna, przekazywana na śląsku z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • 30 dkg konopi
  • litr mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • płaską łyżkę soli
  • łyżkę masła
  • 2,5 litra wody
  • 50 dag kaszy gryczanej lub zwykłej

Przygotowanie:

1. Konopie płuczemy na sicie, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy, a następnie gotujemy przez godzinę w 2 litrach wody.

2. Następnie nasiona odcedzamy, wysypujemy na dno garnka i przy pomocy drewnianej kuchennej pałki wyciskamy z nich białą zawartość nasion. Otrzymane w ten sposób "mleczko" przelewamy do drugiego naczynia, zaś do nasion konopi dolewamy stopniowo 2,5 litra gorącej wody przeznaczonej na zupę. Czynność tłuczenia nasion powtarzamy kilka razy.

3. Uzyskaną podstawę zupy wigilijnej dopełniamy mlekiem, zagęszczamy mieszaniną mąki i wody, słodzimy i solimy do smaku.

4. Całość zagotowujemy stale mieszając, aby zupa się nie przypaliła i nie wykipiała.

5. Przed podaniem dodajemy łyżkę masła i trzymamy pod pokrywką dla uniknięcia kożuszka.

Zupę podaje się z kaszą gryczaną albo zwykłą.

Przepis, przygotowanie, foto: Agata Flakus

Przeczytaj również:

Zupa-krem z dyni

Indyjski chłodnik z ogórka

Krem z borowików





Dodał(a): Dorota Sędek , Niedziela 18.12.2011 (aktualizacja: 2012-01-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
wygląda średnio ale może być pyszna ! :)
Dodano: 2012-01-12 17:48:39 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×