Zupa z dyni na słodko

Coś dla tych, którzy wolą łagodne, słodkie smaki.

zupa=z=dyni-na-slodko.jpgJeśli znudziły wam się już tradycyjne zupy krem z dyni na ostro i piekielnie ostro i nie macie pomysłu jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo, to mamy dla was prosty przepis na pyszną, słodką zupę! Powinna osłodzić wam każdy, nawet najgorszy dzień i sprawić, że przekonacie się do dyni, jeśli jeszcze za bardzo jej nie lubiliście albo pokochacie ją jeszcze bardziej, jeśli zyskała waszą sympatię już wcześniej. 

 POLECAMY: Zdrowotne właściwości pestek z dyni

Przygotowanie zypy z dyni na słodko jest bardzo proste i wszystko sprowadza się głównie do tego, by przygotować dynię do działania (wyskubać ją z miąższu i pokroić w kosteczkę) a następnie dodać kilka składników, zamieszać, zblendować a na koniec zjeść. Będziecie też musiały trochę poczekać zanim wszystko się ładnie zagotuje i postać chwilę nad garnkami, żeby ani mleko ani dynia nie uciekły wam z garnków. 

POLECAMY: Zupa krem z pieczonej dyni

SKŁADNIKI:

0,5 kg miąższu z dyni
0,5 l mleka
ok. pół szklanki wody
garść rodzynek
łyżka cukru
szczypta soli
kilka kropel esencji waniliowej
cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obrany ze skóry i pozbawiony pestek miąższ z dyni pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Przełóż kawałki dyni do garnka, podlej wodą i dodaj szczyptę soli. Gotuj ok. 10 min. 
  2. Zagotuj mleko i dodaj je do dyni. Zblenduj i dokładnie wymieszaj. 
  3. Dodaj do zupy cukier, cynamon i kilka kropel esencji waniliowej. Wymieszaj. Wrzuć też rodzynki - możesz je wcześniej namoczyć w wodzie, żeby były miękkie. 

Smacznego!

POLECAMY: 6 niskokalorycznych warzyw z których przygotujesz pyszne zupy!

Zdjęcie tytułowe niedokładnie odwzorowuje naszą zupę. Niepotrzebna na nim jest natka pietruszki! Poza tym - wszystko się zgadza. Zupa jest kremowa, ale mogą z niej "wystawać" główki rodzynek - w zależności ile ich wrzucicie do zupy i jak bardzo je przemieszacie. Białe kleksy możecie uzyskać poprzez dodanie mleka do zupy. Ważne - nie należy dodawać zimnego mleka do gorącej zupy! I jedno, i drugie powinno mieć tę samą lub chociaż zbliżoną temperaturę!

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 25.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×