Rozgrzewający krem z pieczonych buraków z dodatkiem rozmarynu

To idealna alternatywa dla tradycyjnego barszczu. Zasmakuje całej rodzinie!

zupkaburaczki.jpg

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn, 
  • śmietana,
  • pieprz, sól,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Buraki oczyść, umyj i osusz. Następnie dopraw je solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i czosnkiem oraz natrzyj dwiema łyżkami oleju rzepakowego. Tak przygotowane buraki owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę. Upieczone buraki wraz z przyprawami pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do bulionu warzywnego, gotuj przez około 20 minut, a następnie zblenduj. Do buraczkowego kremu dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. Zupę należy podawać z ciemnym pieczywem. Smacznego!

Zdjęcie: iStock 


Dodał(a): Alicja Bartosiak , Sobota 14.10.2017 (aktualizacja: 2017-10-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
OlaK
Świetny przepis, na pewno w tym tygodniu wypróbuję. Tym bardziej, że ostatnio odżywiam się #sprytnieizdrowo. Wcześniej nie miałam czasu na gotowanie bulionów, więc kupowałam przeładowane chemią kostki, ale teraz udało mi się znaleźć ideał bez konserwantów od marki Krakus. Zupy z ich bulionem są bardziej aromatyczne i mają po prostu lepszy smak ;)
Dodano: 2017-10-14 16:28:51 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×