Wyszukuj: frazy którekolwiek ze słów
Występuje: w tytule w treści w tytule lub treści

Artykuły (117)

  • Polskie kulinaria

    Polskie kulinaria

    Polska kuchnia jest dla nas Polaków swego rodzaju tradycją przekazywaną z dziada pradziada. Jest wiele charakterystycznych dań które kojarzą się z danymi regionami naszego kraju lub dla cudzoziemców właśnie z naszym krajem. Jest to niezwykle miłe uczucie kiedy obcokrajowiec wychwala nasze rodzime kulinaria. Może składać się na to…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Nowy Voyage w sklepach i na tabletach!

    Nowy Voyage w sklepach i na tabletach!

    Listopadowe wydanie magazynu Voyage zmienia się zgodnie z najnowszymi trendami w prasie podróżniczo-lifestyle’owej! Nową redaktor naczelną została Agata Jankowska, która związana jest z magazynem od 12 lat - od początku jako dyrektor artystyczna, a od 2006 roku również jako zastępca redaktor naczelnej. Zastępujemy przewodnikowe…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Dobre przepisy

    Dobre przepisy

    Prawie każda prawdziwa gospodyni ma w swojej ofercie kilka popisowych dań Jeśli nadchodzi jakaś ważna uroczystość, można się spodziewać, ze to danie będzie właśnie uświetniać ta imprezę. Niejednokrotnie taki przepis jest pilnie strzeżony i objęty tajemnicą. Nie powiela się takich skarbów koleżankom i znajomym. Jeślibyśmy…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Makaron z cieciorką i rukolą

    Makaron z cieciorką i rukolą

    Przedstawiamy przepis na makaron z cieciorką i rukolą. Idealny pomysł na letni obiad! Makaron z cieciorką i rukoląSKŁADNIKI: makaron pełnoziarnisty cieciorka rukola suszone pomidory oliwa rodzynki orzechy włoskie feta light pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Do zagotowanej 3/4 l osolonej wody dodaj 200 g makaronu i ugotuj al. dente. 2. ½ puszki…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Świąteczne pierniczki

    Świąteczne pierniczki

    Przepis na świąteczne pierniczki autorstwa Agnieszki Grudzińskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Składniki: 2,5 kg mąki 5 dag sody 1 kg miodu (najlepszy będzie prawdziwy - z pasieki nada pierniczkom intensywnego smaku) 1 kg cukru pudru łącznie 5 opakowań przypraw (mogą być pomieszane przyprawy Kamis: do piernika, do…

    Skomentuj (2) zobacz więcej
  • Dziewczyny od kuchni

    Dziewczyny od kuchni

    Co robią, by wyglądać pięknie, mieć dobry humor i spełniać się zawodowo. Gotują! I to jak! Poznaj osiem młodych, utalentowanych kobiet, które same o sobie mówią, że ich miejsce jest... przy garach ;) Dziewczyny od kuchni Więcej w październikowym numerze magazynu JOY!

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Lody podwójnie śmietankowe

    Lody podwójnie śmietankowe

    Najlepsze są te na bazie śmietanki. Kremowe, gęste, aksamitne, pyszne! Moje przygotowuję ze słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany, koniecznie z dodatkiem jaj. Dzięki sporej ilości alkoholu do jedzenia są idealne od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Smakują wyśmienicie polane ciepłym sosem, np poziomkowym. Ale może to być…

    Skomentuj (4) zobacz więcej
  • Chleb ze śliwką

    Domowy chleb

    Bardzo smaczny chleb. Wilgotny miąższ i miękka skórka. Doskonale smakuje podany z serem czy wędliną. Zachowuje świeżość przez 3-4 dni, przykryty tylko ściereczką. Chleb z makiem i suszonymi śliwkami. Składniki: 400 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki 200 g mąki…

    Skomentuj (2) zobacz więcej
  • Carbonara

    Carbonara

    Szukacie sposobu na szybki i smaczny obiad lub kolację? Marco Ghia pokaże Wam jak przygotować oryginalną włoską Carbonarę! Składniki potrzebne do zrobienia Carbonary Carbonara jako jedno z najbardziej popularnych włoskich dań (szeroko rozpowszechnione na całym świecie) jest często modyfikowane, a jego receptura zniekształcana. Nie…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Ciasto "Roladowe Ślimaczki"

    Brzoskwiniowa rolada

    Przepis na ciasto "Roladowe Ślimaczki" autorstwa Beaty Tryć - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku kakao 1 łyżka do biszkoptu ciemnego Krem: kostka masła 0,5 kostki margaryny 0,5 litra mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki…

    Skomentuj (2) zobacz więcej
  • Sałatka z makaronu i ciecierzycy

    Sałatka z makaronu i ciecierzycy

    Jeżeli uważasz, że makaron nadaje się tylko do zup i sosów, to wypróbuj przepis na sałatkę z makaronu i ciecierzycy, a przekonasz się, że do sałatek makaron pasuje wprost idealnie!  Sałatka z makaronu i ciecierzycy SKŁADNIKI: 200 g makaronu (np. ozdobne rurki) puszka ciecierzycy (400 g) 8-9 suszonych pomidorów z zalewy ogórek…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Makaron fetuccine alfredo

    Makaron fetuccine alfredo

    Spróbuj przyrządzić makaron z porem i szparagami. Na pewno zaskoczy Cię ten smak! Makaron fetuccine alfredoSKŁADNIKI: 250 pełnoziarnistego makaronu fettucine, 2 szkl. posiekanych białych i jasnozielonych części pora, 400 g szparagów, szkl. mleka 0,5% tł., parmezan, łyżeczka masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprzKliknij i nie…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Sukces od kuchni

    sukces od kuchni

    Te dziewczyny odkryły przepis na wyjątkowo pyszne życie. Bohaterki raportu przekształciły swoją pasję do gotowania w pełnowymiarową pracę. Jak to smakuje? Jak sukces! Tekst: Marita Górska Więcej w lipcowym numerze JOY!

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Krakowskie pierożki

    Pierogi z ziemniakami i serem

    Przepis na krakowskie pierożki autorstwa Pauliny Babiuch - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju 2 jajka pół szklanki mleka Farsz: 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 0,5 kg twarogu 100 g bryndzy 100 g oscypka 50 g czosnku niedźwiedziego 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz, sól Do…

    Skomentuj (3) zobacz więcej
  • Roladki rybne

    Roladki w sosie pieprzowym

    Przepis na roladki rybne Eli w sosie pieprzowym autorstwa Elżbiety Błaszczyńskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Składniki: 3 filety pangi (może być inna ryba) Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cytryna-sok pieprz 6…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Julia Child: pierwsza kucharka USA

    Julia Child

    Julia Child, najsłynniejsza amerykańska pani domu, zmarła w 2004 roku, lecz jej legenda wciąż trwa. Jej książka "Moje życie we Francji" robi furorę wśród polskich bloggerek kulinarnych - i nie tylko. Julia Child Urodzona w 1912 roku Julia Child była pierwszą kobietą, która ukończyła prestiżową szkołę gotowania w Paryżu Le…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Ciasteczka "Słodkie grzybki"

    Ciasteczka grzybki

    Przepis na ciasteczka "Słodkie grzybki" autorstwa Jolanty Kornak - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Składniki: Ciasto: 0,5 kostki margaryny 400 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 żółtko 5 łyżek śmietany szczypta proszku do pieczenia Krem: 1 kostka margaryny budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyzki soku z cytryny 0,5 szklanki cukru…

    Skomentuj (4) zobacz więcej
  • Taaaka ryba!

    Taaaka ryba!

    Na wiosnę warto rozstać się z ulubionym kotletem i częściej przyrządzać ryby. Są smaczne, zdrowe, najesz się nimi do syta, ale nie przytyjesz. I czego chcieć więcej? Flądra z salsą z burakówSKŁADNIKI: 4 duże flądry lub 8 małych słoik (350 g) marynowanych buraczków 2 łyżki mięty mała czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

    Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

    Sałatka z winogronami i serem pleśniowym to idealna propozycja na ciepłe, letnie wieczory. Sałatka z winogronami i serem pleśniowym SKŁADNIKI: 2 cykorie pół główki sałaty lodowej 3-4 liście czerwonej kapusty 250 g winogron (zielonych i ciemnych) 2 łyżki orzechów włoskich (grubo posiekanych) 200 g sera z błękitną pleśnią>…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Moc sezonu: wiosna

    szparagi

    Wiosną, gdy przyroda budzi się do życia, na naszych talerzach pojawia się cała gama kolorowych warzyw. Rzodkiewka, szczypiorek, szparagi czy botwina.... Aż chce się jeść! Botwinka Botwina to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, a przygotowywana na ich bazie zupa jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Gwiazdkowe pierniczki

    Świąteczne pierniczki

    Przepis na gwiazdkowe pierniczki autorstwa Justyny Marszałkowskiej-Jakubik - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Na dużą porcję pierniczków (ja lubię dawać własnoręcznie wycinane pierniczki jako prezent). Składniki: 1 kg mąki pszennej 0,5 kg białego cukru 200 g margaryny 0,5 kg miodu płynnego (może być sztuczny) 3 duze jaja…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Kurczak Curry

    kurcxak curry

    Wiele gospodyń może wyczarować z kurczaka mnóstwo wspaniałych i oryginalnych potraw. Jest nie tylko smaczny, ale także szybki w przyrządzeniu. Dowiedz się więcej o słynnej potrawce z kurczaka Curry! Czy wiesz, że? Niektóre źródła utrzymują, że brytyjski żeglarz, George Curry spędził większość swojego życia w Indii. Był…

    Skomentuj (3) zobacz więcej
  • Ogórkowe szaleństwo

    Ogórkowe szaleństwo

    Wiosenne ogórkowe szaleństwo w pełni! Zielone paski, kostki, kubeczki, ruloniki świetnie sprawdzą się jako lekkie przekąski. Ruloniki z łososiemprzygotowanie: 20 minut, 4 porcje, 160 kcal każda, stopień trudności: łatweSKŁADNIKI: 2 długie ogórki 200 g wędzonego łososia w cienkich plastrach 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Wiosenne sałatki

    Wiosenne sałatki

    Wystarczy kilka produktów oraz podstawowe dodatki, które zwykle masz w kuchni: oliwa, ocet, szczypta suszonych ziół. Wiosenna kolacja będzie gotowa w 20 minut. Smaczna, a do tego bardzo zdrowa. Z fetą i ogórkiemSKŁADNIKI: główka sałaty, np. strzępiastej 4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek pęczek dymki (tylko szczypior) 200 g fety…

    Skomentuj (3) zobacz więcej
  • Strucla z makiem

    Strucla makowa

    Przepis na struclę z makiem autorstwa Mateusza Rosadzińskiego - uczestnika konkursu "Święta z Kamisem". Składniki: Ciasto: 35 dag mąki pszennej 12 dag masła lub margaryny 3 żółtka 10 dag cukru 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka Masa makowa: 40 dag maku 1/2 kostka masła 1/2 szklanki miodu mieszanka bakaliowa 2 białka Przygotowanie:…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Chwila rozkoszy

    Chwila rozkoszy

    Wystarczy 10 minut, aby wyczarować deser, którego nie powstydziłaby się nawet elegancka restauracja! Wieżyczki z ciasteczek maślanychSKŁADNIKI: 100 g ciasteczek maślanych 200 g serka waniliowego 100 g białej czekolady duża pomarańcza PRZYGOTOWANIE: 1. Pomarańczę dokładnie umyj, sparz. Ususz i zetrzyj z niej skórkę. 2. Czekoladę…

    Skomentuj (2) zobacz więcej
  • Ciasteczka z cynamonem

    Ciasteczka z cynamonem

    Całkiem nowa książka i całkiem nowe ciasteczka. Te są pyszne. Delikatne, lekko chrupiące, trochę listkujące niczym z ciasta francuskiego.Do ciasta nie dodaje się cukru, za to wierzch przyozdobiony jest słodką cukrowo-cynamonową skorupką. Ideałem byłoby posypanie ich grubym cukrem (np. rafinadą). Składniki: Obwarzanki ok. 60…

    Skomentuj (4) zobacz więcej
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku

    Przepis na rybę po grecku autorstwa Danuty Piecyk - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem". Składniki filety rybne 1,5 kg mąka 70 g mąka ziemniaczana 30 g olej sojowy lub słonecznikowy 1 łyżka marchew pokrojona w paski 0,5 kg pietruszka 200 g seler 300 g cebula 300 g koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka cukier 10 g ziele angielskie…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Meksykański chłodnik

    Meksykański chłodnik

    Przepyszny chłodnik z ostrą nutą. Idealny na deszczową pogodę. Składniki: 4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek 1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę  1 pęczek świeżej kolendry  2 ząbki czosnku  200 ml soku pomidorowego Sól  morska, Pieprz czarny mielony, szczypta Chili…

    Skomentuj (3) zobacz więcej
  • Łosoś w papilotach

    Łosoś w papilotach

    Nie masz pomysłu na ciekawe przyrządzenie ryby? Zblanszowany łosoś z warzywnym spaghetti pieczony w folii na grillu. Wygląda i smakuje pysznie. Czas przygotowania: 25 minIlość porcji: 4Sposób przyrządzeniaŁososia oczyść, posyp przyprawą do ryb. Obraną marchewkę pokrój na spaghetti. Zblanszuj w wodzie z solą i cukrem. Z zielonych…

    Skomentuj (6) zobacz więcej