Wyszukuj: frazy którekolwiek ze słów
Występuje: w tytule w treści w tytule lub treści

Artykuły (201)

  • Pieczony łosoś z sosem salsa mango

    Pieczony łosoś z sosem salsa mango

    Przedstawiamy przepis na pieczonego łososia z sosem salsa mango. Smacznego! Pieczony łosoś z sosem salsa mangoSKŁADNIKI: • duże mango• ½ czerwonej papryki• kilka gałązek natki• ½ limonki• zmielony kmin, sól, pieprz• 2 filety z łososia• ½ łyżeczki oliwy• brązowy ryżPRZYGOTOWANIE: 1. Umyj i obierz duże mango i…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • "Ryby są super" - kolejna książka kulinarna od Lidla

    Lidl po raz trzeci wprowadza ofertę promocyjną, w ramach której klienci sieci będą mogli otrzymać książkę kulinarną. Tym razem jej tematem są ryby i owoce morza, a autorami – Karol Okrasa, szef kuchni, i Dorota Wellman, dziennikarka. Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • "Kuchnia polska XXI wieku"

    Wojciech Modest Amaro

    Niezwykła, inna, oryginalna książka kucharska, oparta na pomyśle i przepisach Wojciecha Modesta Amaro. Kreatywne gotowanie, otwarte na nowe technologie i światowe trendy. Autorskie pomysły na wykwintną kuchnię polską - to wszystko znajdą czytelnicy i wielbiciele sztuki kulinarnej w "Kuchni polskiej XXI wieku". W styczniu 2010…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Pieczony łosoś z salsą z mango

    Pieczony łosoś z salsą z mango

    Przedstawiamy przepis na łososia z salsą z mango. Smacznego! Pieczony łosoś z salsą z mangoSKŁADNIKI: • małe mango• ½ średniej czerwonej papryki• 2 łyżki natki• sok z ¼ limonki• 2 filety z łososia• oliwa• sól• zmielony kmin rzymski• chleb razowyPRZYGOTOWANIE: 1. Miąższ z mango pokrój w kostkę, paprykę…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Jaja faszerowane

    Jaja faszerowane

    Przedstawiamy przepis na jajka faszerowane z d dodatkiem bazylii i skórki cytrynowej. Smacznego! Jaja faszerowaneSKŁADNIKI: • 12 jaj• ½ pęczka bazylii• ząbek czosnku• łyżka oliwy• łyżka startej skórki cytrynowej• ½ szkl. startego parmezanu• garstka solonych orzeszków ziemnych• mała marchewka• szalotka• 4 małe…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Soundae nektarynkowe

    Soundae nektarynkowe

    Co powiecie na taki zdrowy deser? Soundae nektarynkowe SKŁADNIKI: 3 szkl. świeżych owoców2 łyżki cukru 4 dojrzałe nektarynki1 l gęstego jogurtu waniliowegoPRZYGOTOWANIE: 1. Świeże owoce zmiksuj z cukrem. 2. Uzyskany sos dokładnie przecedź przez sito, a resztki wyrzuć. 3. Nektarynki pokrój w kostkę. 4. W szklankach układaj…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Zupa z fasolą i wołowiną

    Zupa z fasolą i wołowiną

    Przedstawiamy przepis na zupę z fasola i wołowiną z dodatkiem białej kapusty. Smacznego! Zupa z fasolą i wołowiną SKŁADNIKI: • szkl. pasków mrożonej włoszczyzny• 3 szkl. poszatkowanej białej kapusty• 50g chudej wołowiny• mała cebula• łyżeczka oleju• ½ szkl. ugotowanej białej fasoli• natka pietruszki• sól•…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Śródziemnomorskie krewetki z orzo

    Śródziemnomorskie krewetki z orzo

    Przedstawiamy przepis na śródziemnomorskie krewetki z orzo. Smacznego! Śródziemnomorskie krewetki z orzoSKŁADNIKI: • 1 I 1/3 szkl. makaronu orzo• 2 szkl. osolonego wrzątku• łyżka oliwy• 2 łyżeczki gotowej pasty z czosnku• ¼ szkl. wytrawnego białego wina• 2 szkl. pomidorów koktajlowych• ½ łyżeczki suszonego oregano•…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Frittata z papryką

    Frittata z papryką

    Przedstawiamy przepis na frittatę z papryką z dodatkiem cebuli i żółtego sera. Smacznego! Frittata z paprykąSKŁADNIKI: • 250 g ziemniaków• łyżka oleju rzepakowego• ¼ szkl. posiekanej cebuli• czerwona papryka• 4 jaja• 50 g sera żółtego• suszony tymianek• sólPRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj w…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Beziki czekoladowo-kawowe

    Beziki czekoladowo-kawowe

    Przedstawiamy przepis na beziki czekoladowo-kawowe. Smacznego! Beziki czekoladowo-kawoweSKŁADNIKI: • 2 łyżki odtłuszczonego kakao• łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku• 0,5 łyżeczki cynamonu• 3 białka jaja• 0,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego• ¼ łyżeczki soli• 0,5 szkl. cukru pudrupergamin do…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Musztardowa sałatka z kurczakiem

    Musztardowa sałatka z kurczakiem

    Przedstawiamy przepis na musztardową sałatkę z kurczakiem. Smacznego! Musztardowa sałatka z kurczakiemSKŁADNIKI: • 3 piersi z kurczaka• zielone jabłko• gruszka• winogrona• seler naciowy• musztarda Dijon• majonez light• jogurt naturalny• ocet jabłkowy• zioła (bazylia, natka pietruszki)PRZYGOTOWANIE: 1. Upiecz piersi z…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Suflet serowy z pomidorami i papryką

    Suflet serowy z pomidorami i papryką

    Przedstawiamy przepis na suflet serowy z pomidorami i papryką. Smacznego Suflet serowy z pomidorami i paprykąSKŁADNIKI: • 2 ząbki czosnku• 2 duże pomidory• średnia cebula, średnia papryka• 2 łyżeczki listków tymianku ,pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu• 1,5 szkl. mleka 0,5 % tłuszczu• 2 łyżki masła, 3 łyżki…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Wieprzowina w trawie cytrynowej

    Wieprzowina w trawie cytrynowej

    Przedstawiamy przepis na wieprzowinę w trawie cytrynowej. Smacznego! Wieprzowina w trawie cytrynowej SKŁADNIKI: • ¼ szkl. posiekanej cebuli lub szalotki • 3 łyżki posiekanej trawy cytrynowej• 2 ząbki czosnku• łyżki ciemnego cukru• 2 łyżki sosu rybnego• łyżka oleju rzepakowego • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego•…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Pita z kurczakiem

    Pita z kurczakiem

    Przedstawiamy przepis na pitę z kurczakiem z dodatkiem piersi kurczaka, chrzanu oraz rukoli. Smacznego! Pita z kurczakiemSKŁADNIKI: • łyżeczka oliwy• mała pierś z kurczaka bez skóry• ząbek czosnku• sól• pieprz• chrzan• mały chlebek pita• pomidor• ½ szkl. rukoli• 1 łyżka jogurtu bałkańskiego light wymieszanego z…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Tarta migdałowo-cytrynowa

    Tarta migdałowo-cytrynowa

    Przedstawiamy przepis na tartę migdałowo-cytrynową z wiśniami. Smacznego! Tarta migdałowo-cytrynowaSKŁADNIKI: • masło• mąka• sól morska• miód• cytryna• posiekane migdały• masło migdałowe• 2 jaja• maślanka• naturalny ekstrakt z migdałów• wiśnie• brązowy cukier• skrobia kukurydziana• likier…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Pieczarkowy pilaw z bulgurem

    Pieczarkowy pilaw z bulgurem

    Przedstawiamy przepis na pilaw z bulgurem z dodatkiem pieczarek oraz groszku i marchewki. Smacznego! Pieczarkowy pilaw z bulguremSKŁADNIKI: • oliwa• cebula• kminek• curry• 100 g pieczarek• bulion• koncentrat pomidorowy• kasza bulgur• mrożony groszek z marchewką• puszka cieciorkiPRZYGOTOWANIE: 1. Rozgrzej łyżkę oliwy,…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Angielska zupa z natki pietruszki

    Angielska zupa z natki pietruszki

    Przedstawiamy Wam przepis na angielską zupę z natki pietruszki. Angielska zupa z natki pietruszki SKŁADNIKI: 2 ziemniaki3 pęczki natki pietruszkiłyżka masłałyżka oliwy1 litr bulionu z kurczakasól pieprzPRZYGOTOWANIE: 1 Obierz ziemniaki i pokrój je na plastry. 2 W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć ziemniaki i smaż do momentu ich…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Tagliatelle z małżami

    Tagliatelle  z małżami

    Przedstawiamy przepis na tagliatelle z małżami. Smacznego! Tagliatelle  z małżamiSKŁADNIKI: • 200 g włoskiego makaronu wstążki (w postaci gniazdek)• 750 g dużych świeżych małży w skorupkach lub 60 g małży w zalewie• pęczek bazylii• oliwa z oliwek extra vergine• ząbek czosnku• sólPRZYGOTOWANIE: 1. Rozpuść w…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Zupa krem z brokułów

    Zupa krem z brokułów

    Przedstawiamy przepis na zupę krem z brokułów z dodatkiem awokado oraz parmezanu. Smacznego! Zupa krem z brokułówSKŁADNIKI: • cebula• różyczki brokułów• bulion warzywny• 2 liście laurowe• nasiona ziela angielskiego• parmezan• szczypiorek• sól• pieprz• awokadoPRZYGOTOWANIE:  1. Na łyżce oliwy podsmaż…

    Skomentuj (1) zobacz więcej
  • Czipsy wonton z dipem z karczochów

    Czipsy wonton z dipem z karczochów

    Nie macie pomysłu na przekąskę? Przedstawiamy Wam przepis na czipsy wonton z dipem z karczochów! Czipsy wonton z dipem z karczochów SKŁADNIKI: paczka arkuszy ciasta wonton 2 łyżki oliwy sól pół szkl. świeżo startego parmezanu pół szkl. bulionu 220 g serka wiejskiego 3 ząbki pieczonego czosnku 3 łyżki masła łyżka soku z…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Pierś gęsi z pieczonymi podgrzybkami i karmelizowaną pigwą

    Pierś gęsi z pieczonymi podgrzybkami i karmelizowaną pigwą

    Przedstawiamy Wam przepis na pierś gęsi z pieczonymi podgrzybkami i karmelizowaną pigwą! Pierś gęsi z pieczonymi podgrzybkami i karmelizowaną pigwą SKŁADNIKI: 400 g piersi gęsiolej rzepakowy 4 duże pigwy 250 g cukru 0,5 l wody0,5 kg podrzybkówząbek czosnku2 szalotkipęczek tymianku łyżka masłaPRZYGOTOWANIE: 1. Piersi gęsi umyj i…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Chili z kalafiora z ziemniakami i kurczakiem

    Chili z kalafiora z ziemniakami i kurczakiem

    Przedstawiamy Wam przepis na chili z kalafiora z ziemniakami i kurczakiem! Chili z kalafiora z ziemniakami i kurczakiem SKŁADNIKI: łyżka oleju rzepakowegomała cebula150 g piersi kurczaka szkl. różyczek kalafiora szkl. kostek zielonej cukinii szkl. kostek ziemniakówbulion drobiowy3 łyżki koncentratu pomidorowego zgnieciony ząbek…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Dieta na chłodne dni

    Dieta na chłodne dni

    W chłodne dni nasz organizm zużywa więcej energii do ogrzania się, dlatego też powinniśmy m.in. dostarczać mu odpowiednie produkty. Poznajcie zasady diety na chłodne dni, które dla Was przygotowałyśmy. Dieta na chłodne dni Jesienią i zimą nasz organizm potrzebuje więcej energii, stąd też wzmożony apetyt. To właśnie w chłodne…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Budyń z tapioki

    Budyń z tapioki

    Macie ochotę na zdrowy deser? Przedstawiamy Wam przepis na budyń z tapioki! Budyń z tapioki SKŁADNIKI: mleko 0,5 szkl. drobnych kulek tapioki 0,5 szkl. cukru 2 żółtka jaja laska wanilii sólPRZYGOTOWANIE: 1. Szklankę mleka połącz z kulkami tapioki i odstaw na godzinę. 2. Do mieszanki dodaj 2 szkl. mleka, cukier, ubite żółtka,…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Sałatka z brukselki i kopru włoskiego

    Sałatka z brukselki i kopru włoskiego

    Co powiecie na sałatkę z brukselki i kopru włoskiego? Smacznego! Sałatka z brukselki i kopru włoskiego SKŁADNIKI: 125 g brukselki 125 g kopru włoskiego50 g sałatkowej ricotty 1/4 szkl. suszonej żurawiny 1/4 szkl. kostek pomidora cytryna łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki soli…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Dorsz w sosie pomidorowym

    Dorsz w sosie pomidorowym

    Przedstawiamy przepis na dorsza w sosie pomidorowym z cukinią. Smacznego! Dorsz w sosie pomidorowymSKŁADNIKI: • 150 g filetu z dorsza• mała cebula• 2 łodygi selera naciowego• szkl. kostek cukinii• ½ puszki krojonych pomidorów• łyżeczka mąki• 3 łyżeczki oliwy• sól, pieprz, włoskie ziołaPRZYGOTOWANIE: 1. Zmieszaj…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Zupa warzywna z białą fasolą

    Zupa warzywna z białą fasolą

    Przedstawiamy przepis na zupę warzywną z białą fasolą, cebulą i papryczką chili. Smacznego! Zupa warzywna z białą fasoląSKŁADNIKI: • ¼ szkl. bulionu warzywnego,• ½ czerwonej cebuli• papryczka chili• 2 ząbki czosnku• 2 łodygi selera naciowego• szkl. pokrojonych pomidorów• szkl. ugotowanej drobnej białej fasoli•…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Śródziemnomorskie łódeczki z sałaty z miętowym dressingiem jogurtowym

    Śródziemnomorskie łodeczki z sałaty z miętowym dressingiem jogurtowym

    Smacznego! Śródziemnomorskie łódeczki z sałaty z miętowym dressingiem jogurtowym SKŁADNIKI: pół szkl. naturalnego jogurtu 1/4 cytryny2 łyżki posiekanej mięty łyżeczka kminupół czerwonej cebuli pół ogórkaszkl. kostek pomidorów koktajlowych1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego liście sałaty lodowej 1/4 szkl. mieszanki komosy z…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Pudding pistacjowo-makowy

    Pudding pistacjowo-makowy

    Przedstawiamy przepis na pyszny pudding pistacjowo-makowy. Smacznego! Pudding pistacjowo-makowySKŁADNIKI: • pistacje• mak• ananas w puszce• mleko skondensowane• mleko 0,5% tł.• mięta• imbir• żelatyna, miódPRZYGOTOWANIE: 1. Szklankę wyłuskanych pistacji i ½ szkl. maku zalej (oddzielnie) wodą i odstaw na godzinę. 2.…

    Skomentuj (0) zobacz więcej
  • Karp niejedno ma imię

    Karp niejedno ma imię

    Karp nieodłącznie kojarzy się z wigilią, lecz nie wszyscy muszą go lubić w podstawowej wersji, czyli smażonej. Przedstawiamy Wam przepisy na potrawy z karpia. Może właśnie w tym roku zaskoczycie swoich wigilijnych gości? Karp niejedno ma imięPomimo wielu sprzeciwów, na większości polskich stołów w wigilijny wieczór króluje…

    Skomentuj (0) zobacz więcej