Olejek rycynowy najlepszy do zagęszczania brwi?

To, że nasze babcie używały oleju rycynowego niemalże na wszystkie dolegliwości zdrowotne, jest oczywiste. Na szczęście wiele kobiet docenia go do dzisiaj i wykorzystuje jego drogocenne właściwości. Zobacz, dlaczego warto stosować olejek rycynowy.

iStock-502093654 (1).jpg

Każda kobieta szuka najlepszych rozwiązań, które umożliwią jej pielęgnację zarówno skóry, jak i włosów oraz paznokci. Nie warto wybierać produktów, których skład przypomina tablicę Mendelejewa, gdyż na rynku wciąż dostępne są te, które pochodzą z najbardziej naturalnych źródeł. Takim kosmetykiem jest właśnie olejek rycynowy. Jego skuteczność potwierdza wiele kobiet, a korzyści z jego stosowania można wymieniać w nieskończoność.

Olej rycynowy powstaje z nasion rącznika pospolitego, czyli z rośliny, która naturalnie występuje w Afryce oraz Indiach i jest w całości trująca. Jego działanie medyczne i kosmetyczne odkryto dziesiątki lat temu. Najczęściej kojarzony jest z silnym środkiem na zaparcia, który wspaniale przeczyszcza organizm. Okazuje się, że poza tymi dolegliwościami potrafi uporać się również z bólem stawów oraz zaburzeniami pracy wątroby. Co ciekawe, niektórzy specjaliści włączają olej rycynowy również do terapii związanych ze stwardnieniem rozsianym, porażeniem mózgowym, chorobą Parkinsona czy zaburzeniami miesiączkowymi.

Warto wspomnieć kwestię oleju rycynowego, jako środka do pielęgnacji. Drogocenne właściwości możesz wykorzystać podczas pielęgnacji skóry dotkniętej przeróżnymi problemami, bowiem jego skuteczność odnotowano podczas leczenia oparzeń słonecznych, trądziku, rozstępów, a nawet grzybicy.

Olejek nałożony na skórę nawilża, ale także wygładza zmarszczki. To dzięki jego głębokiej stymulacji zwiększa się produkcja kolagenu oraz elastyny. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe z łatwością przenikają przez skórę, dlatego używa się go do redukcji nawet najbardziej widocznych blizn.

Ponieważ olej rycynowy pobudza krążenie krwi, specjaliści polecają go osobom, które mierzą się z problemem wypadających włosów. Kobiety stosują go również, jako środek, który wzmacnia włosy narażone na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Maski z kilku kropel oleju rycynowego pogrubiają, wzmacniają oraz nawilżają zniszczone i łamliwe włosy.

Kobiety, które skarżą się na wypadające rzęsy i rzadkie brwi, w olejku rycynowym, z powodzeniem odnajdą skuteczny środek zwalczający ich problemy. Regularnie stosowany sprawi, że rzęsy oraz brwi staną się ciemniejsze, gęstsze i mocniejsze.

JAK STOSOWAĆ OLEJEK RYCYNOWY NA BRWI

Jeśli interesuje Cię użycie olejku rycynowego na porost brwi, stosuj kurację przez co najmniej kilka tygodni. Codziennie wieczorem, po oczyszczeniu skóry twarzy, nacieraj brwi olejkiem. W tym celu możesz używać specjalnej szczoteczki. Jeśli po miesiącu zauważysz zmianę, możesz zmniejszyć częstotliwość kuracji, jednak po tym czasie, profilaktycznie nakładaj go przynajmniej raz w tygodniu.

Oleju rycynowego nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby chorujące na niedrożność jelit. Jego silne nasycenie może zatykać pory oraz powodować powstawanie wyprysków. Jeśli jednak będziesz dawkowała maski odpowiednio, wypadanie brwi po olejku rycynowym Ci nie grozi.

Zdjęcie: iStock


Dodał(a): Małgorzata Rosiak , Piątek 16.12.2016 (aktualizacja: 2016-12-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×