Jeśli nigdy wcześniej nie miałaś do czynienia z tym owocem - czas nadrobić zaległości! Tym bardziej, że żeby kupić ten owoc, wcale nie trzeba jechać daleko. Chociaż jego ojczyzną są Chiny, to zaczął być produkowany na całym świecie, w ciepłym, południowym klimacie. U nas, w Polscewystępuje jedynie jako owoc importowany, ale nie powinnyście mieć problemu z jego kupieniem, choćby w hipermarketach.
Zobacz także: Co powinnaś wiedzieć, zanim zjesz jagody goji
Kaki możecie znaleźć także pod nazwą persymona, hurma czy szaron (lub sharon). To jedno i to samo, jednak w Polsce bardziej popularna jest ta pierwsza nazwa.
Zobaczcie, jak wybrać najlepszy owoc kaki spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinien smakować najlepiej.
1. dlaczego warto jeść owoce kaki?
Kaki, jak to w przypadku owoców bywa są bogate w witaminę C. Poza tym zawierają witaminę A oraz wiele takich związków, które mają właściwości przeciwutleniające.
Owoce kaki do swojej diety powinny włączyć osoby, które: mają skłonności do podwyższonego cholesterolu i chorują na białaczkę - owoce kaki hamują rozwój zmienionych komórek. Poza tym po owoce kaki powinny sięgnąć osoby, które dbają o zdrowie. Kaki może być idealnym zamiennikiem słodyczy, gdyż jest równie słodki, a do tego zawiera wspomniane wcześniej witaminy!
Zobacz także: Woda kokosowa - nowy patent na odchudzanie?
2. jak wybrać najlepszy owoc kaki?
Jeśli chcecie kupić owoc kaki i zjeść go jeszcze tego samego dnia lub na drugi dzień, wybierajcie owoce, które są okrągłe, mięsiste, mają pomarańczowo-czerwony kolor, gładką skórkę i zielone liście na wierzchołku.
3. jak jeść owoce kaki?
Surowy owoc kaki nadaje się do zjedzenia po obraniu ze skórki. Wygodnie będzie go podzielić na cząstki lub w kostkę, ale możecie go też gryźć jak jabłko.
Kaki można wykorzystać jako składnik sałatki owocowej (przypomina w smaku śliwkę) czy deseru. Można z niego przygotować też pyszny dżem. W sieci powinnyście znaleźć też przepisy na placuszki z kaki, muffinki, koktajle i nalewki. Pomysłów jest bez liku!
Zobacz także: Dlaczego zawsze jesz więcej niż twoje koleżanki?
Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock
Dodaj komentarz
Wszystkie komentarze